Reisen med Julestjerne fra Mexico til de 1000 Norske hjem

Reisen med Julestjerne fra Mexico til de 1000 Norske hjem

Julestjerne er juleblomsten fremfor noen i desember. De flotte plantene med mørkegrønt bladverk og skinnene røde «blomster» nærmest konsumeres! For mange er det en kortlivet affære. Etter nyttår kaster de fleste Julestjerna ut med julepynt og vaskevann. Nordmenn elsker denne planten som kom til Norge på 30-tallet. Siden den kom hit har det vært et betydelig foredlingsarbeid. I dag er plantene derfor kompakte og har gjerne flere blomster enn tidligere.

Det selges ca 5 millioner Julestjerner i Norge hvert år! Derfor kan vi trygt si at dette er juleblomst nummer 1. Azalea, Amaryllis og Svibel kommer deretter på rekke og rad men i mye mindre antall.

Et par ørsmå skader vil synes godt på planten med den hvite plantesaften
Et par ørsmå skader vil synes godt på planten med den hvite plantesaften som kommer ut.

Julestjerne

Euphorbia pulcherrima som Julestjerne egentlig heter, er i Vortemelk familien. Dette er en kjempestor familie med mange spennende arter. Den hvite plantesaften er et viktig kjennetegn for denne familien. Ved kun små skader på stilk og blader pipler det ut. Opprinnelig kommer julestjerne fra Mexico hvor den blir busker på 4-5 meters høyde. Fargene går fra dyp rød og de fleste sjatteringer av rosa over til hvit. Personlig er jeg ikke så glad i de spraymalte og de som er overlesset med glitter, man skal ikke tukle for mye med naturen.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.:-)

Hvite julestjerner er lekkert

Det er en hel del symbolikk som har vært knyttet til Julestjernen siden 1600-tallet. Flere elementer i kristendommen som Betlehem stjernen og blod fra korsfestelsen har gjort at den er blitt mye brukt opp mot jul. Aztekerne hadde en forklaring på de røde bladene med at en av gudinnene hadde dryppet blod på planten og dermed gitt den farge. De brukte også høybladene som fargestoff.

Her er blomstene på Julestjernen. Ved allergi kan disse klippes bort og problemet er løst

Giftig?

At Julestjerne er giftig er en myte. Det viser seg at den kun er mildt irriterende. Noen har derimot store problemer med Julestjerne pga. allergi! Er du allergisk er det også en løsning mot dette. Klipp av selve blomsten. Det er kun de bittesmå blomstene som sitter i midten på stjernen som avgir allergener. De røde bladene vi anser som blomst er det som kalles høyblad. Mange blomster har høyblad som jeg har skrevet litt mer om her. Det er høybladene som gjør julestjernen dekorativ.

En foredlet og morsom variant med mindre krøllete «blomster» som heter «Harlequin»

Blomstring

For at julestjernen skal utvikle de røde høybladene må planten ha 12-10 i totalt mørke per døgn. Det er forholdet mellom lys og mørke som setter i gang utviklingen av fargen på høybladene og blomstring. Etter ca 8 uker med lys/mørke behandling vil de røde bladene komme. Har du planten til neste år kan denne behandlingen startes i starten på oktober for å få den rød til jul!

Stell: Julestjerne er ikke glad i for mye eller for lite vann og begge deler kan skade planten. Lett fuktig jord er fasiten. Tørker den ut kan den finne på å kaste bladene. Blir den stående med bena i vann råtner røttene og det samme skjer. Paradoksalt nok er vår kanskje største juleblomst samtidig en av de som tåler kulde dårligst. Hvis Julestjerna for kulde eller kald trekk på seg vil bladene bli stygge og falle av så det er flere årsaker til bladfall.

Ideelt skal Julestjerne ha jevn fuktighet, lyst og en temperatur på 18-20 grader. Litt gjødselvann en gang i blant

Julestjerne bør ikke utsettes for temperatur under 15 grader!

Julestjernene skal behandles og transporteres hit og dit før den kommer hjem. Pass på at den er pakket etter forholdene når du skal ha den hjem slik at den ikke fryser. Dette er viktig for å ha glede av den videre.

God adventsøndag!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments