Drueranker i hagen må stelles pent og beskjæres.

Drueranker i hagen må stelles pent og beskjæres.

Det er ingen fasit for klipping! Drueranker eller vinstokker som de også blir kalt kan beskjæres på mange ulike måter avhengig av hva du vil bruke den til og hvordan du vil at den skal se ut. Her dyrker jeg dem på vegg på espalier.

drueranke
Vinstokken får en fantastisk overflate med alderen

Ranken kan ligge utover et svaberg langs kysten, eller klatre på en pergola ved en sitteplass i hagen. Her skaper den skygge over en sval plass på en varm sommerdag… bare fantasien som setter grenser. Stokken får en fantastisk overflate og er dekorativ i seg selv. De har kraftig vekst og vokser raskt noen meter på en sommer. Røttene går dypt og de finner gjerne det de trenger av vann selv uten for mye vanning. De tar fort overhånd hvis du ikke passer på. Beskjæringen skal foregå i flere omganger for å optimalisere lys og næringstilgang til drueklasene Jeg har tidligere skrevet litt om et par sorter som fungerer veldig godt i vårt klima. Her tar jeg for meg litt om beskjæringen og hvordan jeg gjør det. Det er litt sent å beskjære nå men forter du deg så går det bra. På rankene mine har ikke sevja begynt å stige enda. Klipper man de brune skuddene for sent blør planten kraftig og dette vil vi unngå! Normalt ville jeg anbefalt å klippe dem midtvinters.

Vinstokk
Rester etter fjorårets druehøst som må bort

 

Mine rankene er 10 år gamle og bærer godt med frukt hvert år. Jeg har latt en hovedstokk komme opp på hver og har noen sidegrener begge veier for å dekke veggen på sommeren. To ranker dekker og danner her en grønn vegg. Drueranken blomstrer på fjorårsskudd. Som bildet viser er det et virvar av grener før klipping. Dette er grenene som bar frukt i fjor. Jeg vil ta bort det aller meste av de små grenene som kommer ut fra hovegrenene. I år vil det skyte ut nye grener som gir grunnlag for årets blomster knopper med nye druer.

vinranke
Et villniss av grener etter fjorårets frie vekst

 

Starter du med en ny drueranke  så la den få et par år med vekst hvor du stammer opp en hovedstokk. Klipp bort sideskudd og topp den i ønsket høyde. Gjør du dette har du et godt utgangspunkt. Det er lurt å starte med en stokk som er ca fingertykk. Deretter lar du ønsket antall sidegrener kommer ut fra stokken. Det er ikke noe problem å fornye sidegrenene etter som årene går.

vinstokk
Ferdig klippet inntil videre

Etter å ha renset og klipt bort brask fra fjoråret og fått frem de ønskede grenene igjen vil det kunne se ut omtrent slik. Her vil det om kort tid skyte ut noe grener med blader og blomster.

Drueranken bør også beskjæres gjennom sommeren og jeg kommer tilbake til hvordan det bør klippes for at mest mulig næring skal gå til drueklasene. da vil også bildene være vesentlig frodigere:-)

Nyt Våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments