Svigermors tunge er kanskje den mest robuste inneplanten jeg kjenner

Svigermors tunge er kanskje den mest robuste inneplanten jeg kjenner

Svigermors tunge er en av de mest robuste planten jeg kjenner, og tåler det aller meste. Denne sukkulenten er befriende enkel å stelle også for dem uten grønne fingre. Glemmer du den i perioder gjør det ikke noe så lenge den får nok lys, men bør skjermes mot den sterkeste sola.

svigermorstunge
Svigermors tunge er utrolig robust, tåler det meste og liker seg når det er litt trangt i potta.

Svigermors tunge eller Sansevieria trifasciata laurentii tilhører en slekt som kalles bajonettplante. Opprinnelig kommer denne fra vestlig og tropiske deler av Afrika hvor den vokser i store grupper. Den sprer seg med en jordstengel eller rhizom som danner nye rosetter på løpende bånd. hver rosett danner en liten «gruppe» med blader. Under optimale forhold vil de kunne få blader på opptil 2m! Slekten består av ca 60 arter som vokser i tropiske områder.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

svigermors tunge
Bladene har flotte marmoreringer hvis de ikke står i sterk sol

Enkelte av artene innen slekta med bajonettplanter kan få blader opp mot 3m. Bladene inneholder fibre som er verdifulle å bruke til ulike materialer. Dette kan vi lett se på vanlig Svigermors tunge om vi forsøker å rive av et blad. Selv når de er visne er de seige og nesten umulig å rive. Hvis vi river kan vi ødelegge planten så en skarp kniv eller saks er nødvendig når vi skal beskjære Svigermors tunge.

Svigermors tunge
Svigermors tunge setter nye skudd fra rota. Her sees et som akkurat har begynt å ta litt plass

I vårt stuemiljø snakker vi ikke størrelse på 2m, men jeg har sett planter med blader på ca 1m høyde. Da jeg var liten hadde min farmor en flott og diger plante! Voksemåten med jordstengel gjør at det etter hvert blir ganske trangt i potta. Etter min erfaring trives Svigermors tunge best når det er litt trangt om plassen, og trenger derfor sjelden ompotting. På gamle planter kan du se at de nye rosettene nesten henger utenfor kanten på potta, da er det på tide å gi den mer plass:-)

Plassering og stell.

Svigermors tunge har flotte marmoreringer i bladverket. Tegningene på bladene blir absolutt finest om planten unngår den meste steikende sola. Med sterk sol vil bladene som regel bli gråaktige, blasse og noen ganger svimerker. Svigermors tunge vil klare seg i lang tid med lite lys, men trives allikevel best med en så lys vokseplass som mulig, det gir en sterk og kompakt plante. Siden planten vokser i tropiske områder vil den tåle en del vann. Det er imidlertid viktig at planten får tørke opp mellom hver vanning. Siden dette er en sukkulent har den et lager av fuktighet i bladene og vil kunne klare lengre tørkeperioder. Å bli stående med bena i vann er de fleste planters verste fiende, spesielt for sukkulenter! Kaktusgjødsel i vekstsesongen funker hos meg, og jorda bør være godt drenert med ekstra iblandet grus og sand. Det forekommer sjelden sykdommer eller skadedyr på disse plantene.

sanseviera strifasciata
Blomsterstilkene på Svigermors tunge er gjemt innimellom bladene

Formering.

Det er kjempeenkelt å ta avlegger av Svigermors tunge. Skjær av et blad eller en rosett og plant i ny potte. Vann forsiktig og vips har du en ny plante. Jeg har et par eksempler som jeg kommer tilbake til om ikke så lenge.

Svigermors tunge
Kun et blad er alt som trengs for å lage en ny plante

Her kan du lese mer om bladstikling av Svigermors tunge

 Blomstring.

Sanseviera
Blomstene springer ut i sett med nye blomster hver kveld. De visne blir hengene på til alle er ferdig blomstret

Eldre planter vil ofte setter blomster. Her i huset kommer de gjerne på senvinteren og våren. Blomstene er unnselige og nesten grønne, og om regel registrerer jeg ikke blomstene før jeg kjenner duften. De har en søtlig krydret duft som fyller rommet på kvelden. Blomster som dufter på kvelden gjør dette for å tiltrekke seg nattaktive innsekter til bestøvningen. Stilken med blomster har flere sett knopper som åpner seg om kvelden, og er visne neste morgen. Neste kveld setter den i gang et nytt sett. Blomstene har dråper med nektar som er klissete. Derfor er lurt å fjerne stilken etter at alle blomsten er ferdig. Den tørre nektaren er som regel vrien å få bort fra gulvet eller gardiner.

svigermors tunge
Jeg synes blomstene til Svigermors tunge er fine

En liten variant.

Sanseviera trifasciata «Hahnii» er en artig variant av Svigermors tunge. Den vokser på akkurat samme måte, men med korte blader i en enda tydeligere rosett. De blir ikke høyere enn ca 10-15 cm, og har akkurat samme krav til behandling. Begge sortene tåler nesten hva som helst!

svigermors tunge
Den lille varianten Hahnii. Her har jeg plantet en ren grønn og en tofarget sammen for variasjonens skyld.

Både den høye og lave sorten har variasjon på bladene ved at det finnes planter med og uten den gule kantstripen.

Hardfør og robust mens vi venter på våren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments