Slik gir jeg det beste vinterstell og overvintring av oliven.

Slik gir jeg det beste vinterstell og overvintring av oliven.

Hva gjør du med vinterstell og overvintring av oliven? Det er et av spørsmålene jeg ofte får. Mange sliter med å få til overvintringen av disse middelhavsplantene uten at plantene dør, eller at bladene raser av. Jeg pleier å si at det er bare å etterligne en middelhavsvinter så godt vi kan!

overvintrin av oliven
Snødekt oliven er ikke noe problem på våren. Blir det frost over tid og mer enn 2-3 minus tar jeg dem inn igjen.

Oliven vokser blant annet rundt Middelhavet. For å etterligne en middelhavsvinter må vi sørge for en kjølig lys vokseplass med passe luftfuktighet, og lett fuktig jord. Ikke mange Norske hjem har denne kombinasjonen, men det er allikevel noen ting vi kan gjøre for å nærme oss. Jeg er heldig og har et rom som utelukkende brukes til overvintring av planter. Her holder jeg en temperaur på 5-10 grader. Det er store vinduer som gir lys, og en luftavfukter sørger for en luftfuktighet på 65-70 %. Eneste jeg må passe på er å vanne jevnlig. Blir jorda eller lufta for tørr, kastes bladene på oliven ganske raskt.

overvintring av oliven
Min eldste oliven har jeg hatt bortimot 10 år og er blitt et solid lite tre. Her står den blant Kjempeverbena og Vierhortensia.

Mine oliven setter jeg ut i hagen ved påsketider som jeg skrev om her, og de tas inn rett før frosten kommer. De tåler fint 2-3 kuldegrader i korte perioder i forbindelse med en natt eller lignende. Jeg vet om en oliven som så vidt har klart seg ute en hel vinter i Oslo for noen år siden, men den ble aldri seg selv igjen. Oliven er den av mine eksotiske plantene i krukke som får lengst sesong ute.

overvintring av oliven
I vekstsesongen kan oliven få grener på bortimot en halvmeter. Grenene er fine å bruke i dekor og buketter.
Overvintring av oliven inne

Mange jeg kjenner forsøker å overvintrer oliven ved å ta dem rett inn i stua. Denne overgangen blir et sjokk for plantene, og etter en stund vil de ofte kaste mesteparten av bladene. Da ligner de ikke stort på de frodige og tette buskene vi tok inn. Vårt inneklima er nemlig for varmt og tørt. Plusser vi på korte dager, og lite lys er vi dømt til å mislykkes.

overvintring av oliven
Sist vinter fikk denne en tørke, og alle bladene ramlet av. Kraftig beskjæring stimulerer planten til å skyte nytt, Uten beskjæring vil det som regel kun bli litt grønt i tuppene på lange bare grener.
Mulig løsning

Har du et kjølig soverom, entré et trekkfullt vindu eller lignende, kan det være løsningen. Med en lavere temperatur er lysbehovet litt mindre, og det kan være nok med få timene dagslys vi har gjennom vinteren. Er temperaturen litt lavere vil luftfuktigheten normalt være høyere. Et alternativ er å dusje med jevne mellomrom. Setter du en dusjeflaske i nærheten er det enkelt å innarbeide en rutine med å gi den et par dusj når du går forbi. Høyere luftfuktighet er også bra for oss mennesker under overvintringen…

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

overvintring av oliven
Etter kort tid er det massevis av nye skudd. Tuppes disse et par ganger blir den nye kronen tett og fin

Balansen mellom lys, temperatur og fuktighet er nøkkelen for å lykkes med overvintring av oliven.

Huskeliste:
  • Så kjølig som mulig, og i alle fall unngå å sette i nærheten av varmekilder
  • Jevnt fuktig og dusj ofte
  • Så lyst som mulig, bruk gjerne tilleggslys

Oliven

Oliven er en plante de aller fleste kjenner godt og har et forhold til. Hele vår og forsommer får vi kjøpt dem som både store og små. Ofte er de oppstammet med en tett fin krone. De mattgrønne bladene med grågrønn underside og lys bark er både dekorativ og lettstelt; så lenge den står ute på sommeren. Med en god overvintring av oliven vil de ofte sette små klaser av gulhvite blomster, i sjeldne tilfeller blir det oliven her hos oss. På min eldste oliven får jeg noen ganger kart, som alltid detter av utover sommeren.

overvintring av oliven
Etter en god overvintring vil oliven belønne med masse hvite blomster om våren

Ikke gi opp selv om de kaster mye blader gjennom vinteren. Klippes oliven kraftig tilbake vil den som regel skyte massevis av nye skudd, hvis det er liv i rot og stamme. Beskjæringstidspunkt er tidlig vår. Du kan pirke forsiktig i barken for å se om det er grønt, og er det grønt er det håp:-)

oliven blomstrer
De små hvite klasene kommer ut fra bladfestene. Plutselig er hele krona full av blomster

Hele sommeren trives oliven godt på en solrik plass med jevn fuktighet og litt gjødsel en gang i blant. Grenene kan vokse opp mot en halvmeter. (allefall hos meg) Har du lyst til å bruke olivengrener i buketter og dekorasjoner er det ikke noe problem å klippe av. De skyter bare nytt og tettere hvis du kniper toppene eller klipper av grener. Oliven kan med fordel beskjæres jevnlig for å holde fasongen.

overvintring av oliven
Mitt minste olivetre på ca 20cm høyde

Fortsatt stund igjen til overvintring av oliven.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments