Litt stell av kaktus nå gir trygg overvintring.

Litt stell av kaktus nå gir trygg overvintring.

Stell av kaktus er ganske enkelt hvis vi tar hensyn til årstidenes temperatur, og tilgangen på vann. At kaktus trives under kummerlige forhold uten lys og vann er tullball. Vil du ha en kaktus til å trives er riktig mengde lys og vann like viktig som for alle andre planter. Nå er tiden inne for at mine kaktus skal forberedes på vinterdvalen, og skal få tørke opp.

Stell av kaktus
Jeg bruker leirkrukker på mine kaktus. Det krever litt mer vanning siden jorden tørker ut fortere enn om vi bruker plastpotter. I disse dager er leirpotter en fordel.

Etter en stund med kjøligere vær og mye nedbør har kaktusen fått mer enn nok vann. Gjennom vekstsesongen vanner jeg godt, men med kjølig og fuktig forhold som høsten gir må det gid ly. Kjølig og fuktig er farlig kombinasjon for sukkulentene våre, og kan raskt gi råte. Rothalsen; det vil si overgangen mellom rot og resten av planten er etter min erfaring mest utsatt for angrep av råte.

kaktus i blomst
Jorden må ha svært god drenering, eller vekstmediet bør være mineralsk for å unngå råte.

Med fallende temperaturer er det ekstra viktig å la jorda til kaktusen få tørke opp. Er jorda fuktig ved lave temperaturer vil det nesten garantert oppstå råte.

Mine kaktus er plassert under et takutspring på sydveggen, her er de beskyttet mot mesteparten av regnet. Men med siste tidens sidelengs regn hjelper det ikke stort med tak over. Mine forberedelser nå er å stoppe vanningen (både frivillig og ufrivillig vanning), og flytte dem ordentlig under tak. Stell av kaktus under vinterdvalen er enkel:

  • Lyst som mulig
  • Temperatur på ca 5 grader
  • Ikke vann
Epiphyllum
Bladkaktus liker mye mer fuktighet og varme for å trives siden de kommer fra mer tropiske områder. Her er en av mine Epiphyllum fra i sommer. Disse får heller ikke så kjølig overvintring som de «vanlige» kaktusene

Les mer: Grep for å få kaktus i blomst

Vinterdvale

Om ikke lenge risikerer vi nattefrost her på Østlandet, og alle plantene som ikke tåler frost skal inn. Vinterdvalen er et uhyre viktig ledd i stell av kaktus, og årssyklusen. Under hvileperioden dannes nemlig anleggene for neste års blomstring.

stella av kaktus
Her er frukt og en knoppanlegg som ikke sprang ut i sommer på en av mine Echinopsis

Mange av dere følger meg sikkert på instagram. Her har jeg delt og vist de aller fleste av kaktusen mine som har blomstret i sommer, samt litt kjappere enklere oppdateringer.  Med riktig stell av kaktus gjennom vinteren vil de nesten garantert gi en utrolig blomsterprakt neste sommer, så det er bare å glede seg:-)

Stell av kaktus
Man må jo bare elske kaktus i blomst, Her er en variant av Parodia

Årets varme sommer her på Østlandet har vært perfekt for sukkulenter og kaktus. Med mye sol og lite nedbør har det vært enkelt å ha kontroll på vanningen. Når det er varmt og solrikt vanner jeg faktisk kaktusene mine nesten hver dag og gjødsler innimellom. NB! viktig at overskuddsvann har mulighet til å renne bort. De ha en potte med hull i bunnen og ikke stå på en skål utendørs. En veldrenert jord eller et mineralsk vekstmedium er perfekt for kaktus.

Her er en Echinopsis subdenudata fra i sommer:

Myte om kaktus

Tåler kaktusen alt? Jeg får ofte spørsmål om planter som skal kunne klare seg under nesten umulige forhold. En plassering uten lys vil aldri fungere for en plante. Vi kan jo stille spørsmålet tilbake, er det nødvendig at vi puster? Tiden vi klarer å holde pusten er individuell, men en ting er sikkert: er vi uten luft lenge nok så dør vi. Kaktus, og for så vidt sukkulenter, er en plante som kan bruke lang tid på å dø. Derfor vil den ofte kunne stå relativt lenge under svært dårlige forhold før de kollapser. Får de gode forhold belønner de oss derimot med herlig blomstring og god vekst i mange år.

stell av kaktus
Blomstringen er spektakulær både i størrelse og form.

Planlegg for neste sommer:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments