Da har drivhuset fått seg en ørliten terrasse eller trapp

Da har drivhuset fått seg en ørliten terrasse eller trapp

Siden jeg satte opp drivhuset i påsken har sommeren gått som en vind. En terrasse eller trapp som avslutning har vært langt ned på prioriteringslista og i mellomtiden har jeg hatt en vinglete lecablokk som trappetrinn foran døra. Å balansere store krukker og jordsekker på denne har ikke dette vært optimalt så nå ville jeg ha noe mer permanent. Etter en del vurderinger på bruk av materialet falt valget på trykkimpregnerte terrassebord og slik har jeg gjort det enkelt og rimelig:

trapp
Før bygging var det kun en vinglete lecablokk som trappetrinn

Terrasse eller trapp er noe jeg har bygd flere ganger. Det er ganske enkelt så lenge det fundamenteres godt og materialene er godt nok dimensjonert. Akkurat som da jeg satte opp drivhuset er grunnarbeidet svært viktig for et godt resultat. På en liten terrasse eller trapp som her ville jeg enkelt kunne legge den på lecablokker eller stabil stein så den kommer litt opp fra jorda.

forankring
Jordspyd er enkle som fundament. Sett en bjelkebit nedi og dra til med slegga så det står støtt

Jordspyd som fås i flere dimensjoner er også et godt alternativ. Målet er at det står støtt gjennom vinteren selv med tele og bevegelse i jordmassene.

Fundament
Jordspyd sørger for stabilt fundament for rammeverket. Husk å bruke vater hele veien.

Etter fundamenteringen er det bare å få det hele i vater. Jeg bruker 2 tommer x 4 tommer til rammeverket. Dette tilsvarer ca 5cm x 10cm og gir en stødig ramme. Skulle jeg lage en større terrasse ville jeg lagt in en cc60 som er normal avstand mellom stendere i et reisverk.

Tverrbjelker
Jeg bruker en kraftig galvanisert vinkel på hver side av tverrbjelken slik at den ikke vrir seg. Ved å bruke vinkel vil ikke skruehull synes fra utsiden på ferdig terrasse eller trapp. Bjelkene legges på høykant for best stabilitet og styrke

Jeg legger bjelkene på høykant som blir underlag for skruene som skal gjennom terrassebordene. Jeg bruker terrassebord som er 120mm bredde og en tykkelse på 28mm. Dette gir en stabil og god konstruksjon.

terrasse
Jeg bruker også vinkler i hjørnene for stabilt og pent sluttresultat

Med en lenge på 160 som her vil jeg legge inn en støtte på midten slik at det ikke blir noen svikt når man tråkker på den. Egnede terrasseskruer er viktig for at de ikke skal ruste. Denne skal forhåpentligvis stå i mange år uten å røre seg. Terrasseskruene har også en kuttefunksjon i spissen. Denne sørger for å kutte trefibrene når den skrus inn for å unngå at treverket sprekker.

trapp eller terrasse
Rammeverket er klart og i vater før terrassebordene skal på
terrassebord
Jeg legger terrassebordene så kurven eller yttersiden av buen på årringene ligger opp

Når jeg legger på terrassebordene på terrasse eller trapp ser jeg hvilken vei årringene går i treverket. Jeg legger alltid bordet slik at yttersiden av buen går oppover. Når den gjør det vil som regel den naturlige buen i treverket sørge for at regnvann renner av.

terrasse
En skruebredde mellom hvert bord gir rom for bevegelse i treverket. Å bruke skrue som mål er superenkelt siden du har en skrue i hånda hele tiden:-) Jeg setter inn to skruer i hvert spikerslag

Jeg lar det alltid være en skruebredde mellom terrassebordene. Årsaken til dette er at vann og rusk skal kunne dette ned imellom men viktigst er det at treverk trutner når det blir fuktig og dermed utvider seg. Hvis det ikke er mellomrom vil det kunne skape problemer og bli fryktelig trangt om plassen. I verste fall kan bordene trutne og begynne å bøye seg oppover.

Trapp
Terrassebordene legger jeg fra innerst til ytterst etter å ha beregnet hvor mange som trengs. Under konstruksjonen legger jeg duk mot ugress. Noen gamle takstein holder duken fint på plass

Når alle bordene er kappet i riktig lengde er de bare å skru på plass. Dette er den morsomste delen og gøy når det raskt tar form. Det ytterste bordet lar jeg gå et lite stykke på utsiden av bjelken under for at regnvann skal dryppe ned på utsiden og ikke bli liggende på bjelken og skape problemer.

Terrasse
En siste sjekk med vateret og alt er i orden
terrasse
Ny terrasse eller trapp foran drivhuset fiks ferdig til en billig penge

Noen ting tar bare litt lengre tid å få fikset…:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments