Her er mitt forslag og valg av gulv i drivhuset.

Her er mitt forslag og valg av gulv i drivhuset.

Denne påsken står i drivhusets tegn. Det er litt å henge fingrene i siden resten av hagen også skal ha sitt vårstell nå i april. For meg er det viktig å ha delmål for å ikke miste motet, Enkelte ganger er det prosjekter som krever en større innsats for å få det slik jeg vil. Grunnarbeidet på drivhuset var litt mer omfattende enn hva jeg var forberedt på så da er det viktig for meg å ta steg for steg og ikke gape over for mye per dag. Gulv i drivhuset er neste steg på listen…

drivhusgulv
Her er sekkene med subbus 0/16 komme på plass. Nærmere målet kommer man ikke..

Fundamenteringen og monteringen av sokkel skrev jeg om for litt siden. Når det gjelder gulv i drivhuset finnes det flere alternativer å velge mellom. Det ene er å støpe en hel såle som hele sokkelen og drivhuset kan stå på. Hadde jeg gjort det slik ville jeg samtidig fått et støpt gulv som jeg kunne flislagt etter ønske. Dette blir veldig ryddig, tørt og fint. Med en hel støpt såle vil det fungere godt med kasser og krukker til plantene. Det vil også være perfekt hvis drivhuset skal brukes til lysthus for å forlenge sommersesongen og for å kunne bruke hele gulvarealet fritt.

Jeg legger på en god fiberduk og litt grus på underveis for å holde den på plass. Tristan «Inspektør snusen» er med absolutt hele tiden:-)

Jeg ønsker meg et annet alternativ med tilgang til jorda under. Ved å kunne plante direkte i et bed vil plantene ha større plass til røttene enn jeg noen gang vil klare å gi dem ved å ha dem i en krukke eller kasse. På denne måten får plantene tilgang til maksimalt med næring og stabil fuktighet. Samtidig vil de få klimaet inne i drivhuset som sørger for god og langt vekstsesong. Jeg har lagt opp til et opphøyd bed langs den ene sideveggen og vil steinlegge resten. Hvis jeg skulle ønske meg bed på andre siden er det bare å grave seg ned og fjerne grusen på et senere tidspunkt.

Fiberduk lagt på hele området for å skille jord og grus, men ikke minst unngå at det kommer opp uønsket ugress. Jeg legger på grus underveis for å holde duken på plass.

For å få et stabilt grunnlag for steinlegging fyller jeg i grus. Etter en del sjekking og rådføring med eksperter endte jeg opp med subbus 0/16 for å få det hele stabilt. Jeg bestilte 2000 kg i to sekker (bigbag)… Heldigvis var det en utrolig hyggelig sjåfør som manøvrerte sekkene opp i hagen og fikk plassert dem ved siden av sokkelen.  Subbus 0/16 er en grus som består av ørsmå partikler og gradvis opp til 16mm i diameter. En vanlig grus med bare store stener ville bli tung å gå på og ustabil. Subbus 0/16 vil legge seg slik at de ørsmå partiklene vil på sikt synke ned imellom de større stenen og gi en kompakt og stabil såle. De større stenene vil med litt tid legge seg igjen på toppen.

subbus
Etter et par timers sjauing er grusen på plass og raket utover. Nå skal den vannes for å sette seg.

Jeg legger ut en god fiberduk på jorda og så er det bare å ta frem spaden og sjaue:-) Etter å ha fylt opp hele området raker jeg det utover og får det plant. Jeg har ikke en hoppetusse (komprimeringsmaskin) så mitt alternativ er å sette på vannsprederen. Ved å vanne grusen vil de små partiklene bevege seg nedover i massen og sette seg. Etter å ha vannet sålen noen timer var den blitt mye fastere. Dagen etter (når vannet har rent igjennom) kunne jeg sette opp gardintrapp uten store problemer!

Jeg satte oppe et foreløpig skille for å holde grusen ute av bedet som skal settes opp.

Jeg har tenkt å la det være grus denne sommeren for å få det mest mulig kompakt før steinlegging. Sålen vil være klar til å legge på settesant og en fin belegningsstein neste vår. Jeg har heller ikke bestemt meg for hvilken sten og uttrykk jeg ønsker meg. Som regel er det lurt å «bo seg til» litt før man velger.

Nyt påsken!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Hilde Aa
Hilde Aa
6 years ago

Jeg har bare gode erfaringer med å ha belegningsstein i drivhuset. Javisst klarer noe frøugress å snike seg inn der innimellom, men hjelpe så enkelt å vanne og vaske: alt overflødig vann bare blir borte. Min påstand er at den som har betongplate alltid har våte føtter 🙂 Veldig inspirerende… Read more »