Hvit blodblomst eller Haemanthus albiflos som vekket blomsterinteressen min.

Hvit blodblomst eller Haemanthus albiflos som vekket blomsterinteressen min.

Hvit blodblomst eller Haemanthus albiflos er en blomst med stor affeksjonsverdi for meg. Den har faktisk eksistert som potteplante i over 200 år! Dessverre er dette en av potteplantene som er blitt mer eller mindre borte fra handelen. Er du allikevel heldig å få tak i en slik er det verd å ha den i vinduskarmen eller i hagen for maken til hardfør og lettstelt plante skal man lete lenge etter. Dette var den første potteplanten jeg fikk til odel og eie.

hvit blodblomst
Tett med planter i en lav skål er slik de trives

Samlerobjekt

I dag er Hvit blodblomst mer et klenodium og samlerobjekt. Den er sjeldent i handelen og går som regel i arv. Min første Blodblomst fikk jeg av Mormor når jeg var liten. Dessverre har jeg ikke hatt min plante hele veien men fikk en ny plante av min mor for noen år siden. Mamma har alltid hatt dem trofast i vinduskarmen hvor de langsomt vokser, deler seg og trives. Kommer du over den eller kjenner noen som har den vil jeg anbefale å spørre om en liten sideløk:-)

Husk å følge meg på Instagram for daglig grønn inspirasjon:-)

hvit blodblomst
Det er lett å se hvor navnet Barberkost kommer fra:-)

Det er få planter jeg kjenner som klarer seg med så lite stell selv om de blir absolutt finest med litt stell og pleie:-) Haemanthus er endemisk til Sør Afrika hvilket betyr at det er kun her de finnes viltvoksende. Dette er en plante vokser hovedsakelig i kyststrøkene og med et svært variert klima med tanke på tørke og nedbør. Dette er nok årsaken til at den er så hardfør. Haemanthus albiflos er en av tre planter i familien som er grønn og med blader året rundt. Resten har løker som går i dvale og hvileperiode. Totalt er det en familie med 22 arter og de ønsker seg litt ulike plasseringer og voksemåter, felles er at ingen av dem tåler frost!

haemanthus
Den røde blodblomsten er lik i oppbygningen av blomsten. Bladene visner og løken går i dvale. Dette gjør at planten ikke er like dekorativ året rundt selv om blomsten er kul
hvit blodblomst
Bladene som sitter rundt knoppen beskytter mengden av små hvite blomster som danner «kosten»

Spennende blomst

Hvit blodblomst blir også kalt Barberkost, det er lett å se likheten på blomsten! Planten består av en kraftig løk med et tykt bladpar, enkelte ganger fire blad. Den kan nesten regnes å være en sukkulent men er faktisk i slekt med Amaryllis.

De kraftige løkene plantes halvveis ned i en næringsrik jordblanding med god drenering. Siden de kraftige røttene går mer sideveis enn i dybden passer den perfekt i en lav vid potte eller skål med hull i bunnen. De liker å stå trangt og behøver ikke deles på mange år…

hvit blodblomst
Plantene står tett og setter stadig nye sideløker, 2-4 kraftige blader på hver løk

Året rundt med blodblomst

Hvit blodblomst trives veldig godt utendørs på sommeren hos oss. En temperert Norsk sommer med jevn fuktighet er supert! Plassering både inne og ute bør være i skygge eller halvskygge. Får de sterk sol blir bladene for svidd og gule (sensommer er ikke sola like sterk). Når sommeren er over og før frosten kommer tar jeg den inn og overvintrer den noen ganger i vinterhagen på 5-10 grader eller i en litt kjølig vinduskarm. Med jevne og ujevne mellomrom fra tidlig vår / sommer kommer det noen fantastiske blomster! De kan gjødsles som vanlig i vekstsesongen og med mindre vann og ikke gjødsel i vinter eller hvileperioden. Siden de er grønne året rundt skal de ikke tørke helt ut når de hviler!

hvit blodblomst
Blir stilken tung og hengende danner alle de hvite blomstene en morsom form

Navnet blodblomst kommer av de røde bærene som enkelte ganger dukker opp etter blomstring. Dette er bær som inneholder frø. Når bærene er modne og røde kan frøene tas ut og skylles. La dem tørke et par dager før de såes i ny jord. Å formere Hvit blodblomst ved hjelp av frø tar tid så jeg anbefaler en sideløk:-)

Ta vare på de gamle klenodiene fra bestemors vinduskarm!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Mona Søsæther
Mona Søsæther
6 years ago

Skulle gjerne hatt en slik! Nydelig.
Samme som med julekaktusen, den er heller ikke å få kjøpt. Men har vært så heldig å få arve min mormors gamle moderplante.?

Britt Fjæran
Britt Fjæran
6 years ago

Kjekt å lese om Blodblomst. Jeg fikk en av ei eldre dame for 20 år siden. Jeg fikk en avlegger og den har vokst seg stor og fin og blomstrer ofte. Den blomstrer nå. Jeg har for meg selv kalt planten for elefantplanten min fordi måten bladene er på minner… Read more »