Årets Bjørnebærsuksess som sorte små juveler i hagen.

Årets Bjørnebærsuksess som sorte små juveler i hagen.

Tidlig i våres skrev jeg om Bjørnebær (Rubus fruticosus) i hagen her. Dette er noe helt annet enn de Bjørnebærene jeg vokste opp med. Forferdelig tornete som de er, skapte de gamle bjørnebærplantene det verste villnis… Ikke bare en gang har jeg slåss med gamle kratt. Minnene med bjørnebærkratt er at det ser ut som man har vært i et katteslagsmål! . Bærene ble sent modne, små og ikke spesielt gode. I dag er det andre boller!

Bjørnebær blomst og knopper rundt.
Bjørnebær blomst og knopper rundt.

Bjørnebærene du får kjøpt til hagen nå er uten torner og med store herlige søte bær, når de får nok sol. Sist jeg snakket om bjørnebærene var det litt rundt stell og pleie med klipping av de gamle skuddene. Nå er det i full gang med modning av årets avling. Skuddet fra i fjor som vi tok vare på, har satt sidegrener med store klaser av blomster som du ser over.

Sideskudd med Bjørnebær kart i forskjellige stadier
Sideskudd med Bjørnebær kart i forskjellige stadier

Når blomstene fortløpende springer ut blir de bestøvet og setter kart. Dette er en prosess som går over tid. Derfor vil heller ikke alle bærene bli modne samtidig. Hold et øye med modningen. De modne bærene bør plukkes når de er svarte, blanke og løsner lett fra stilken.

Sidegrenene med bjørnebærkart er supre i blomsterbuketter og dekorasjoner med sine fantastiske høstlige nyanser!

De er supre å spise direkte fra planten. Aldri feil å mumse når du holder på ute i hagen. De er også perfekte å fryse. Har du en isboks i fryseren er det bare å fylle oppi modne bær etter hvert som du plukker og renser. De frosne bærene er bare å ta opp og bruke rett i smootie eller varme opp med litt sukker og en skvett Cognac til isen. Mmmmm!

Modne sorte, søte og herlige
Modne sorte, søte og herlige

Når høstingene av bærene er ferdig kan du klippe tilbake skuddet som har hatt bær. NB! Vær hele tiden obs på det nye skuddet som kommer fra roten. Dette er hos meg et kraftig skudd som kommer opp og legger seg innimellom de gamle grenene. Led det nye skuddet dit du vil ha bærene til neste år og bind det opp. Jeg gjør det enkelt og binder det fast i takrenna. IKKE KLIPP FEIL. Det har jeg gjort et år, og er ganske deprimerende. Den følelsen ide du akkurat har klippet av hele det nye fine skuddet som skulle gitt bær til neste år. Ikke god!

Sorte juveler til modning
Sorte juveler til modning

Mye sol og varme gir en god bærhøst. Bjørnebær er avhengige av dette for å gi de beste bærene. I år har det vært perfekt!

Nyt høsten!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments