Kan jeg få presentere hagens lille Teddybjørn.

Kan jeg få presentere hagens lille Teddybjørn.

Små hager og terrasser har litt andre utfordringer enn de store. Valg av blomster må veies nøye for å utnytte plassen som er til rådighet maksimalt. Det er ikke lett å begrense seg når det er så mye fint i handelen. En spennende øvelse kan være å «Go small» Små planter og små blomster på små områder!

Solsikken teddybear. Blomsterbunnen er satt sammen av en mengde små "blomster" med et arr til hvert frølegeme.
Solsikken «Teddy Bear». Blomsterbunnen er satt sammen av en mengde små «blomster» med et arr og pollenbærer til hvert frølegeme. Humlene er veldig glad i å mumse på disse.

De aller fleste kjenner til Solsikke (Helianhus annuus) brukt i matlaging som frø og oljer. Småfuglene får  uvurderlig hjelp gjennom vintermånedene av solsikkefrøene. Som barn husker jeg det var om å gjøre å få de høyeste Solsikkene. Dyrket med kjærlighet og omhu ble de noen ganger så høye som taket på huset og opplevdes nesten på vei inn i himmelen! Det perfekte bildet var da med Solsikken i full blomst og seg selv stående ved siden av for virkelig å synliggjøre høyden på planten.

Dvergsolsikken. Helianthus annuus "Teddybear"
Dvergsolsikken. Helianthus annuus «Teddy Bear». Liten og herlig fluffy som ingen annen.

Solsikken er ettårig plante og såes tidlig på våren med frø. I dag er det kommet et vanvittig utvalg av fargenyanser og voksesett. Alt fra de høye enkle med stort hode (som er mer foredlet variant) til de mer forgrenede med mindre hode som er tettere på de ville variantene. Farger finnes fra rød/brun og over til lysegul. Solsikken «Teddy Bear» er en dverg variant. Med fantastiske fluffy og varmgule blomster på ca 15 cm i diameter og med sin plantehøyden på ca 40 cm er den enkel å plassere . «Teddy Bear» trives godt i blomsterbed eller krukke med næringsrik jord og jevn fuktighet. Disse små lubne solsikkene er også perfekt i vase. Snitt på skrå og sett i ren vase med temperert vann. Stilken på solsikker i vase kan med fordel splittes opp for bedre vannopptak (3-4 cm nederst på stilken)

Jeg har ikke hatt stort gult i min hage men denne klarte jeg ikke å la være å med i år… Gult kan godt være kult!

Her er blomsten i ferd med å åpne seg på toppen av stilken.
Her er blomsten i ferd med å åpne seg på toppen av stilken, en stor fet blomst per plante.

I Asia  er det et ganske stort utvalg av planter i miniatyr. Når det er trangt om plassen utvikler det seg retninger og trender for å tilpasse seg.  Jeg ble veldig fasinert av en vannlilje fra Japan jeg så for mange år siden. Blomsten var så stor som en femkrone og planten kunne få plass til å vokse i en stor suppetallerken. Bonsai trær er et annet eksempel på små planter ved et stort uttrykk. Mange av de små plantene ligger det mye jobb bak. De stiller gjerne litt ekstra krav til stell.

Denne Teddybjørnen er enkel å få til å trives!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments