Bedd i drivhuset for god vekst i sommer.

Bedd i drivhuset for god vekst i sommer.

Et dypt Bedd i drivhuset var et av ønskene mine helt fra starten. Når jeg lagde fundamentet til drivhuset før påsken merket jeg derfor opp området til bedet. Å kunne ha et blomsterbed hvor plantene har fri tilgang til jorden under gir en mer stabil fuktighet med enklere oppfølging og et godt miljø for røttene. Den store jordmassen i et dypt bed vil jeg aldri kunne etterligne med krukker.

plantebed i drivhuset
Skille som holder grusen unna bedet med jord under oppføringen av drivhuset. Bedet er i full lengde og 60cm bredde

Ved påsketider skrev jeg en liten serie på å sette opp drivhuset og hvordan jeg gikk frem. Ved legging av fundamentet for gulvet holdt jeg en plass åpen til bed langs den ene langveggen. Nå har sommeren gått i en virvlende fart og det samme har vekst og utviklingen inne i drivhuset. Nå kommer det noen innlegg fremover med mine erfaringer samt noen tilbakeblikk på godt og vondt:-) Jeg har helt klart lært meg noen ting som ikke skal gjentas til neste år!

Blomster bedd
De flate modulene er enkle å montere. Underlaget er godt tråkket ned for å få veggene i vater og stabilt

Rett etter påske fikk jeg kjøpt meg en løsning med Bedd som jeg ble kjent med og har omtalt tidligere. Jeg var på jakt etter opphøyde bed som kunne gi den nødvendige støtten og ikke minst være vedlikeholdsfrie. Det er nok i hagen min som må holdes i orden så jeg er glad i vedlikeholdsfrie ting der jeg kan finne det. Et opphøyd bed i drivhuset vil også gi jorda en raskere opptining og varme på våren som er en stor fordel ved såing og planting.

pallekarm
Jeg opplever nesten alltid behov for små justeringer når jeg monterer. Her var en liten konflikt med sokkelen på drivhuset for å få det hele inntil veggen. Løses enkelt å skjære et lite spor med baufil.

Modulene i flate pakker var enkelt å sette opp, men som alltid var det noen små justeringer tilpasninger som måtte til. Et lite spor i nederste platen måtte til for å komme nærmest mulig ytterveggen.

plantebed
Første del ferdig og litt jord oppi for å støtte veggene. Skilleveggen som holdt grusen unna er tatt bort. Jeg bruker vater flittig for at alt skal bli rett

Jeg ville ha en kombinasjon av rust og ikke rust og i to høyder. Siden jeg ikke ville ha skjøten i modulene rett over hverandre måtte jeg bore et par nye hull for å feste sideveggene på den øverste seksjonen til den under. 6mm metallbor og en liten drill fikset det på et øyeblikk! På den måten får jeg litt mer «byggekloss» effekt.

pallekarm
Ferdig oppsatt og i vater. Jeg har lagt opp til to ulike overflater; rust og ikke rust. Grusen er underlag for belegningsstein som skal legges til høsten.

Etter oppsetningen blander jeg godt med jord og kukompost. Siden det er fri tilgang til jorden under drivhuset vil jeg kunne plante flerårige planter som klarer overvintringen. For eksempel en drueranke som jeg ønsker meg oppunder mønet. I tillegg har jeg lyst til å forsøke et Fikentre. (Aner ikke om det går enda)

Jeg har helt klart lært meg noen ting som ikke skal gjentas til neste år!

pallekarm
Klart til planting og fylt med god jord. I år valgte jeg tomat, agurk, squash… resultatet kommer om ikke lenge:-)

Etter montering og påfyll av god jord er det en siste ting jeg vil gjøre før det er klart. Det er å få satt i gang rustprosessen på stålet som er ubehandlet. Jeg vasker med avfettende vaskemiddel, kraftig salmiakkvann er supert, husk gummihansker! Etter avfettingen stryker jeg over med en klut dynket i 7% eddik. Denne kombinasjonen får virkelig fortgang i rustingen! Etter et par timer er resultatet som nedenfor.

bed pallekarm
Bedd i drivhuset etter rustbehandlingen. Utover sommeren vil rusten jevnes ut og dekke hele kassen. Den galvaniserte delen nærmest vil forbli slik den er.

Jeg har fått en del spørsmål om rust påvirker plantene. Min erfaring er at det ikke påvirker noe negativt. Jeg har heller ikke funnet noe dokumentasjon på at det skal være skadelig med rust for plantene våre.

Klart for planting!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments