10 herlige urteplanter til krukke på terrassen eller balkongen!

10 herlige urteplanter til krukke på terrassen eller balkongen!

Det er stadig hyggelige overraskelser når jeg tusler ute i hagen om dagen. Det finnes jo ikke noe bedre enn en stor krukke med frodige friske urter å klippe av utover sommeren…

Løpstikken i gang etter vinterens hvile

Jeg har to halve tretønner som jeg har borret hull i bunnen på og fylt opp med god jord. Disse to har jeg plantet fulle med urteplanter jeg liker å bruke gjennom sommeren. Vanligvis setter jeg også ned urteplanter jeg kjøper hos grønnsaks handleren i disse tønnen for å se om de overlever.

De urteplantene vi kjøper i butikk er ofte dyrket under optimale forhold i drivhus for hurtig å bli klare for salg. Når urteplantene (også andre planter) dyrkes på denne måten vokser de svært fort. Riktig temperatur, lysmengde og gjødsel gir hurtig vekst men som oftest svake planter. Celleveggene får ikke tid til å styrke seg og modnes. Dette er ofte årsaken til at plantene kollapser når de kommer ut av sitt optimale miljø. Dette skjer når de kommer hjem til oss forbrukerne.. Jeg kaller dette for broilere. Når vi dyrker urteplantene selv liker de aller fleste jevn tilgang på fuktighet og sol.

Salvie blir fin under sommeren men er ikke så robust til overvintring

Er du heldig vil slike urteplanter klare overgangen til uteklimaet fint. Jeg har en etterkommer fra en slik plante. For to år siden plantet jeg en Koriander (Coriandrum sativum). Koriander er en ettårig urteplante som dør på høsten. Hos meg rekker den å bli stor og flott (øverste bildet). Utpå sommeren setter den skjermer med hvite små blomster som minner om hundekjeks (Her kan vi tydelig se at de er i samme familie). Koriander blomster er veldig dekorative å bruke i maten. For to år siden fikk Koriander planten stå å sette frø. Resultatet var at det i fjor kom det opp Koriander både her og der. Det samme har nå gjentatt seg i år. Frøene har ligget i vinter og klart seg godt, de spirer i disse dager. Jeg visste ikke at Koreander klarer seg og overvintret frøene i krukke her hos oss!

Forsøk sweet chili saus med grovhakkede Koriander blomster til grillet kylling…. mmm!

En annen plante jeg ikke visste ville klare seg i krukke her. Dette er en Fransk Estragon (Artemisia drancunkulus). I fjor kjøpte jeg denne som en «broiler» og ga den en sjanse i urte tønna etter at jeg hadde klippet den ned til en middagsrett. Herlig å se at den også har klart vinteren uten problem.

De mørke grønne bladene på Løpstikke

Løpstikke (Levisticum officinale) Trives i Sol og halvskygge men vil gjerne ha jevnt med fuktighet i en veldrenert jord. Den er fantastisk i matlaging og minner om Selleri i smaken. Mye spennende den kan brukes til. Jeg synes den er uunnværlig i krydderbunt når supper skal lages. Den gir en herlig smak til grønnsakssuppen på høsten. Ikke glem å bruke den gjennom sommeren også. Den vokser opp til 2 meter i høyde. Løpstikke er dekorativ, hardfør og kan gjerne dyrkes i krukke! Løpstikke har vært dyrket i Norge iallfall så langt tilbake som1600-tallet!

Utover disse urteplantene har jeg et par til som overvintrer uten problem i krukke. Timian (Thymus vulgaris) og Oregano (Origanum)

Andre urter som passer godt i en krukke og som jeg bruker er:

  • Kruspersille
  • Rosmarin
  • Salvie
  • Gressløk
  • Selvfølgelig alle varianter av Mynte
En forvillet Mynte er raskt på tur hvis den ikke holdes inngjerdet eller i krukke

Ingen sommermiddag uten friske urter!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments