Hurdalsrosa, som en drøm i rosa tyll…

Hurdalsrosa, som en drøm i rosa tyll…

Roser en av mine favoritter planter i hagen. Gammeldagse, romantiske og vekker masse minner fra Mormors gamle hage. Roser har jo variasjoner til det uendelige!

Hurdalsrosa
Hurdalsrosa

Personlig er jeg spesielt glad i remonterende og duftende roser. Enkelte unntak pga. spesielt flotte blomster må det jo være, så det har sneket seg inn et par tre sorter som jeg ikke klarte å motstå. Jeg vil komme tilbake med mer roser utover sommeren. Dette er en sort som jeg dessverre ikke har selv men går forbi en hver dag på vei til jobb. På denne tiden av året ønsker jeg meg den også selv… men man kan ikke få alt her i verden!

hurdalsrosa
Hurdalsrosa
Hurdalsrosen

Hardfør og robust buskrose med herdighet på H7. Den er hardfør og vokser derfor over store steder av landet. Ifølge historien skal denne ha blitt tatt med til Hurdal og Norge fra Tyskland på 1800-tallet. Etter å ha fått etablert seg vokser den fort og kraftig. Den kommer fint opp i en høyde på 4 meter og nesten tilsvarende vid hvis den ikke temmes med beskjæring. I disse dager begynner blomstringen med et hav av rosa fylte blomster er den et syn. Den blomstrer kun en gang men blomsterprakten er så flott når den først er i gang at det er verd det! Blomsten dufter ikke og heller ikke veldig tolerant mot regn.

Blir det mye regn etter at den er helt utsprunget ser det ut som den gode rosa feen har eksplodert i en haug med konfetti over hele området rundt busken!

Hurdalsrosa
Mengder med blomsterknopper som er på gang

 

Hurdalsrosen klarer seg også fint med litt skygge på voksestedet. Den blomstrer på fjorårsskudd og på små sideskudd fra eldre grener. Beskjæring kan gjøres på våren som andre roser. Denne rosen kan du med fordel også beskjære etter blomstring. Flere typer beskjæring er mulig, gamle og visne grener må bort men også tynning for å slippe lys og luft inn i busken. Dette vil være forebyggende mot råte og sykdom.

Ønsker du å fornye busken kan den også tas ned til ca 20 cm, behold evt. de yngre skuddene. En mindre drastisk måte er å ta 1/3 av gamle skudd hvert år i 3 år. Da rekker nye skudd å få fin høyde slik at du har en fin busk hele veien. Hurdalsrosen liker som alle andre roser god jord og nok næring.

Husk å følge meg på instagram for daglige doser med blomsterinspirasjon:-)

En drøm i rosa!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Randi Irene Hansen
Randi Irene Hansen
3 years ago

Hvor får jeg kjøpt en Hurdalsrose til en hage i Tromsø-området?