Gudommelig Gudeblomst!

Gudommelig Gudeblomst!

En kort forsommerflørt kan man kanskje kalle Gudeblomsten (Dodecatheon meadia)  Den står der plutselig og innbyende i bedet og lokker til nærmere iakttagelse.

Gudeblomst
Gudeblomst

Den har nå stått her i 4-5 år og fungerer helt fint. Den kommer trofast og blir bare større og kraftigere for hvert år. Jeg gir den litt kompost tidlig på våren, ekstra næring er alltid fint for å få fart på tingene.

Når du finner den i hagesenteret etter blomstring frister den ikke stort. Ikke la deg lure. Kjøp, plant og gled deg til overraskelse år!

Gudeblomst er i Nøkleblom familien og dermed i slekt med blant annet Maria Nøkleblom, Cyclamen og Fredløs. Med andre ord en stor slekt med store variasjoner!

Gudeblomst en liten staude som ikke gjør stort ut av seg bortsett fra når den kommer med de mest spektakulære blomstene du kan tenke deg. Den har en lav rosett med lys grønne blader som visner bort etter blomstring. Gudeblomsten setter blomster i midten -slutten av mai og er i ferd med å bli avblomstret i disse dager. Blomstene strekker seg opp til 30-40 cm. Mengden med blomster på hver stilk variere.

Gudeblomst

Vokseplassen bør være i halvskygge, humusrik og jevnt fuktig jord. De liker ikke uttørking! Den kan gjerne plantes med andre planter som vil kunne dekke over stedet der rosetten har vært. Plantene som plantes rundt bør derfor være litt sene i veksten slik at Gudeblomsten får gjort seg ferdig først. Etter blomstring vil rosetten visne og vente på neste år. Den kan formeres med frø eller ved deling hvis du har litt erfaring.

20160607_073928
Her sees støvbærerne som samler seg som en tupp i nedkant av blomsten.

NB! Merk plassen hvor Gudeblomsten står. Selv har jeg glemt meg, og hakket løs for å fjerne ugress. I brøkdelen av et sekund eller litt for sent husker man at dette er en staude som ligger under jordoverflaten og ikke ugress…

Opprinnelig kommer Gudeblomsten fra nordlige deler av Amerika hvor den vokser i skogsområder og på prærien. Den tåler mye og er herdig til H6

 

Nyt sommeren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments