Pallekarmer og alternative hager uansett hvor man bor.

Pallekarmer og alternative hager uansett hvor man bor.

I helgen var vi så heldige å bli invitert på bursdagsfeiring i London. London er for meg alltid en opplevelse og en fantastisk by med mange variasjoner. Første delen av den store dagen var et coctailcruice på en gammel klassisk kanalbåt. Dette var en utrolig morsom og ny opplevelse. Jeg fikk samtidig vite at det er mange mennesker som bor fast i båtene sine på kanalene. Dette er båter med særpreg, personlighet og tro det eller ei; med krukkehager og pallekarmer!

Pallekarm
Kanalbåtene ligger langs land hvor folk bor året rundt og arealet på båten må brukes effektivt. En mengde med flytende vannplanter trives i det sakteflytende vannet og gjør overflaten grønn.

Aller først må jeg beklage at bildene ikke er så gode som jeg hadde ønsket meg. Mobilkamera i fart er ikke alltid like enkelt:-) Allikevel håper jeg det kan gi litt inspirasjon om alle de variasjonene til dyrkingsmuligheter som faktisk går an å få til på et lite og annerledes areal. Kreativiteten på plantekar, plassering og innhold var utrolig kult! Her bruker man hva man har, og gjør det beste ut av det.

Takhage
En ganske «typisk» takhage på kanalbåten pallekarmer og det som trengs til dyrking av blomster og grønnsaker. Kult at de til og med har trillebår klar…

Da vi la ut fra kai hadde jeg ikke noen forventninger om hva som møtte oss. Det var blomstrende inngangspartier, grønnsakhager, pallekarmer og krukker med busker og trær. Ved å bruke så mange ulike plantekar gir det en herlig følelse av tilfeldighet. Jeg antar at mange av sammensetningene er oftere valgt ut fra praktiske hensyn enn estetikk. Når dette er så gjennomgående blir det et helt spesielt uttrykk hvor plantene og det grønne binder det hele sammen. Etter hvert ble jeg ganske fasinert av å se hvor flinke folke er til å utnytte plassen de har tilgjengelig.

pallekarm
Kanalbåt med takhage til både pryd og nytte.

I London har de selvsagt et helt annet klima og behøver ikke tenke på frost og tele. Dette gjør enkelte ting som krukkevalg og overvintring av planter enklere. Urter og grønnsaker er ofte ettårig så det vil være likt å kunne dyrke både her og der. Av større planter finnes det et godt utvalg som klarer overvintring i krukker og kasser. En båt vi kjørte forbi hadde faktisk et stort oliventre på fordekk!

Krukkehage
Et frodig inngangsparti som ønsker velkommen hjem

Når vi skal dyrke på små arealer som en liten balkong, større terrasse eller som i dette tilfellet, på en båt, er det bare fantasien som setter grenser. Med lite areal kreves det kanskje litt ekstra kreativitet og planlegging for å utnytte plassen så godt som mulig. På denne måten kan det også bli en mengde spennende kombinasjoner av planter til både pryd og nytte. Håper flere synes det er inspirerende å se litt alternativ bruk av krukker og pallekarmer. Dyrking behøver ikke være avansert eller komplisert:-)

Kanalbåt
Krukkehage og fargerikt miljø.
Pallekarmer
Utrolig mange utrykk og ulike personligheter på båtene

Inspirasjon finner vi mange uventede steder!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas Frydenberg
6 years ago

Veldig inspirerende. Har alltid vært fascinert av disse båtene.