Tjuvstart våren og sett den i vase innendørs

Tjuvstart våren og sett den i vase innendørs

Hos meg, som hos alle andre hageglade, er lengselen etter blomstring og vår i hagen stor akkurat nå. En måte å få en tjuvstartet på er å klippe litt av for eksempel Forsythia busken i hagen, eller få lov å beskjære litt hos noen du kjenner. Fyll opp vasene innendørs med vårlykke.

Forsythia
Det finnes knapt noe gulere enn Forsythia

Det er mange grener fra hagen du kan ta inn nå. Busker og trær som blomstrer på mer eller mindre bar kvist er de enkleste å få til uten at knoppene bare tørker inn. For at blomstene skal kunne springe ut kreves det en god del kraft, og det er noen ting vi kan gjøre for å hjelpe til.

forshytia
Gi kvistene en god varm dusj for å løsne det beskyttende belegget på knoppene. Da er det lettere for dem å skyte.

Tar vi inn grenene for tidlig på vinteren har de som regel ikke fått den nødvendige hvilen for å kunne skyte godt. Fra slutten av januar er det normalt ikke noe problem. Knoppene ligger da klart og i startgropa for en ny sesong

Forsythia
Lange gode snitt med en skarp kniv gir godt vannopptak. Husk ren vase!

Denne gangen gikk jeg for Forsythia. Med sine fantastiske gule blomster som sitter tett i tett på bar kvist lyser de opp som ei sol. Man må jo bare bli lykkelig. Store eller små grener er ikke viktig, men denne gangen dro jeg til ordentlig og fikk tak i 3 lange grener på ca 1,5m. I en høy sylinder vase blir disse flotte.

Med et lite antall blomster eller grener i vasen så anbefales det oddetall for å unngå et kantete uttrykk.

Siden kvistene ikke har kraften fra rot og plante lenger er det viktig med gode lange snitt. Jeg bruker ganske varmt vann i vasen for å få igang vannopptaket.  Ren vase og vannbytte hver 3. dag er en god rutine.

Forsythia
Ligger grenene i kryss som starten på en spiral vil de ikke klemmes når de bindes. Et par runder med bast som er beregnet for blomsterbinderi holder grenene pent på plass.

Allerede etter et par dager begynner knoppene å strekke seg. En uke etter at jeg tok inn disse kvistene er de første knallgule blomstene sprunget ut.

Forsythia
Etter en uke er bare noen få blomster som er sprunget ut. En mengde er på vei og har god holdbarhet.

Når blomstene vel er sprunget ut er det vanlig behandling for å forlenge blomstringen. Sette kjølig om natta, unngå plassering i nærheten av frukt, bytte vann i vasen og evt gi et nytt snitt i ny og ne.

Andre kvister som er fine å ta inn nå er:

  • Kirsebær
  • Magnolia
  • Brudespirea
  • Plomme
  • Kastanje (Ikke så mye pga. blomst som de herlige knoppene og lodne skuddene)

Fyll opp vasene med vårlykke!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments