Siste rest av julas Amaryllis som havnet under kniven.

Siste rest av julas Amaryllis som havnet under kniven.

Nå er jula for lengst ferdig og snart glemt! De siste tegnene etter den er på vei ut av huset. Med dette flatet den siste Amaryllis stilken på løk ut i horisontalen i forrige uke. Jeg har ikke hatt hjerte til å kaste dem ut før siste blomsten er ferdig. Julestjerna i vinduet fikk også henge litt ekstra, det er jo så hyggelig med ekstra lys i mørketida.

amaryllis
Amaryllisen er fantastisk og holdbar i blomst

Mot slutten av blomstringen

Etter at Amaryllis løkene har stått i flere uker med blomster og blomsterstilker er de slitne. Planten tappes grundig for næring og krefter. Normalt er det derfor ikke stort igjen av løken på denne tiden. Hver plante har hatt både og 2 og 3 blomsterstilker med flere blomster per stilk så det er klart at det tærer på reservene. Når blomsterstilken bikker er det mulig å støtte opp men det er ofte like greit å kappe den og sette i vase. Jeg skrev om behandling av Amaryllis for lengre holdbarhet tidligere. Holdbarheten for blomstene er omtrent like lang i vase som på løken. Denne gangen fulgte jeg ikke mine egne råd, bare et enkelt snitt og rett i vann. Resultatet er gøyale snurrer i bunnen på stilken.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Stilken snurrer seg som en løvetann uten tape eller strikk som jeg viste tidligere

Resultatet er etter to dager står et kunstverk av snurrerier når stilkene krøller seg opp.

De siste årene er Amaryllis blitt så billig før jul at jeg vil nesten ikke si at det er bryet verd å dyrke dem videre. Dette gjelder i alle fall de mest vanlige og masseproduserte sortene. Min erfaring er at jeg som regel ikke klare å dyrke dem til å gi en god blomstring neste år.

hippeastrum
Etter blomstring begynner bladene å komme. Restene av blomsterstilker visner og løsner lett.
Dyrking videre

Har du en spesielt fin sort eller at løken fortsatt har en god størrelse etter blomstring ville jeg vurdert videre stell og forsøkt. Velger du å ta vare på løken er det viktig at løken får lov til å la bladene vokse opp. Sett løken lyst og hold den lett fuktig. Gjødsle med flytende gjødsel utover våren. Når det er helt fritt for frost kan du sette løken ut i hagen eller på terrassen, halvskygge er fint. Grav den hjerne ned i et bed. Utpå sensommeren vil bladene visne og løken skal da få hvile. Ta den inn, rense godt for jord og visne blader. Pakk den lett i papir og la den ligge kjølig frem til midten av november. Deretter tas den frem og plantes for ny blomstring til jul. Plantes i lett fuktig jord men ikke vann før du ser knoppen begynne å skyte.

amaryllis
Hippeastrum hybrid

I år har jeg helt alminnelige sorter med Amaryllis som etter en tapper innsats er klare for komposten. Løkene er det nesten ikke noe igjen av. Det skjærer litt i hjertet, men som kompost vil de gi god næringsrik jord til andre planter i hagen neste år.

Gjenbruk er fint på ene og andre måten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments