En kuriositet fra Ingefær familien; Roscoea auriculata

En kuriositet fra Ingefær familien; Roscoea auriculata

Jeg har vært på min del av blomstermarkeder og messer gjennom årene. For en god del år siden kom jeg over en merkelig liten rot/knoll av en plante jeg ikke kjente. Den så ut som en liten georgine knoll. Nå kan jeg si at vi er blitt ganske god kjent. Dette er en tass som har kommet igjen og igjen i 12-13 år. Minimalt med stell og trofast blomstring. Kan man ønske seg mer?

Roscoea auriculata, Plantet i en sinkbøtte med hull i bunnen
Roscoea auriculata. Plantet i en sinkbøtte med hull i bunnen.

Til nå har jeg ikke funnet noe Norsk navn på denne orkidelignende blomsten. Den er veldig enkel å stelle. Jeg hatt den i samme bøtta i mange år, gir den litt ny jord hver vår og evt. en toppdressing. Planten settes ut tidlig og kommer med en fin gruppe med kraftige skudd. Den er ca 40cm høy. Skuddene er egentlig ikke noen stilk selv om det ser slik ut. Bladfestene er tettpakket og danner en base som ligner stilk. I toppen på hvert skudd kommer blomstene. Det kommer fortløpende en mengde med blomster. 1-3 blomster om gangen. Hver blomst holder noen dager.

Roscoea aurikulata
Roscoea aurikulata, hver blomst er som et lite kunstverk

 

Opprinnelig er Roscoea auriculata fra østlige deler av Himalaya, Tibet, Bhutan og Nepal. Den er i familien Zingiberaceae som også inneholder vår kjente, kjære og vanlige Ingefær.

 

Roscoea auriculata. Som en ballerina i krinolinekjole klar til ball.
Roscoea auriculata. Som en ballerina i krinolinekjole klar til ball.

Roscoea tåler ikke stort frost og er ikke herdig i Norge. Jeg setter den ut på våren når det ikke lenger er fare for frost. Planten står ute og får godt med vann og gjødsel gjennom hele sommeren. Etter blomstring står bladene igjen til slutten av september. På dette tidspunktet begynner de å gulne. Næringen trekkes tilbake i knollen og baldene løsner lett. Jeg setter hele bøtten innendørs tørt og kjølig uten å røre jord og røtter. Pleie til våren er da nødvendig med litt ny jord og næring.

Nyt sommeren og alle raritetene!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments