Flytting av bærbusker og beskjæring på våren.

Flytting av bærbusker og beskjæring på våren.

Flytting av bærbusker; aller først vil jeg si at den beste tiden å flytte bærbusker på er tidlig høst. August /september er en ideell tid på året. Det er allikevel ikke alltid man kan la kalenderen bestemme… På grunn av bygging av drivhuset måtte jeg flytte noen bærbusker nå. Tidlig vår er allikevel ikke den verste tiden. Under vår og høst er det som regel en fin og jevn fuktighet i jorda som hjelper oss med å lykkes.

beskjæring
Jeg starter med å fjerne de eldste og skadde grenene

Mine busker med Stikkelsbær, Rips (hvit og rød) samt Solbær måtte vike plass for drivhuset. Dette er gamle busker jeg fikk av min Mormor for ca 8 år siden. I løpet av disse årene har de etablert et kraftig rotnett som jeg tok opp kampen med nå. Før jeg begynte på grunnarbeidet til drivhuset grov jeg dem opp og satte dem i store potter og murerbaljer. Nå er drivhuset oppe og danner en ny solvegg hvor de forhåpentligvis kan stå i mange år og gi gode avlinger ved hjelp av godt stell nå.

rips
Beskjærer de gamle grenene først. Dette gjelder også kun ved fornying og tynning.

Som sagt et høsten beste tid å flytte på, men tidlig vår som nå i april fungerer også utmerket. Den verste tiden å flytte dem på er når de er i full vekst og har mye bladverk. Når vi graver opp en gammel busk vil det alltid kuttes en god del røtter. Med mindre rotnett vil det være vanskelig å kunne tilføre nok vann til bladverket hvor vannet fordamper. Det må alltid være en balanse mellom roten og hva som er over bakken med grener og bladverk. Dette gjelder alle planter!

bærbusker
På noen av de gamle grenene er det yngre skudd langt nede disse lar jeg stå.

Når jeg skal flytte buskene tar jeg en god spade og kutter røttene ca 30 cm ut fra busken hele veien rundt. Deretter er det å vippe, lirke, lure, klippe og dra etter beste evne for å få med størst mulig rotklump. Når den er løs plasserer jeg den i murerbalje med hull i bunnen og vanner litt til jeg har ny plass klar. På denne tiden er det ikke noe bladverk som skal ha vann, i tillegg er det det kjølig. Dette gjør at buskene klarer seg fint uten for mye bekymringer. Som regel løsner det grener eller deler av busken med rot. Disse kan plantes for seg selv og vil danne nye busker:-)

busk solbær
Jeg setter bærbuskene på vent for et nytt hjem

Etter oppgraving er balansen mellom rot og topp på busken veldig skjev, beskjæring er derfor ekstra viktig og kan virke brutalt. Jeg beskjærer kraftig og fjerner over halvparten av grenene ved å begynne med de eldste. Mine busker burde også vært fornyet for lenge siden. En bærbusk bør fornyes med jevne mellomrom for å gi kontinuerlig og god avling. Unge friske skudd bærere bedre enn gamle. I tillegg er det en stor fordel at det slipper mye lys og luft inn i busken. De eldste grenene tar jeg derfor helt ned og fjerner.

Nytt bed
Ny plass klar til bærbuskene

Det må alltid være en balanse mellom roten og hva som er over bakken med grener og bladverk. Dette gjelder alle planter

Beskjæring
Alle på plass med nytt hjem. Jeg ser an om jeg skal ta noen flere grener når de begynner å skyte ordentlig.

Den nye plassen til bærbuskene er spavendt og forberedt med god jord iblandet litt kukompost. For kraftig gjødsel kan skade nye og svake røtter så jeg mener det er lurt å la plantene få etablere seg og komme godt i gang før de får for mye tilført næring. Etter å ha plassert busken i omtrent samme høyde som den sto og tråkket godt ned rundt får roten god kontakt med jorda. Rikelig med vanning er viktig nå. Det er bedre å vanne godt og litt sjeldnere. Småvanning resulterer ofte i et grunt rotnett og mindre hardføre busker. Ved å vanne sjeldnere og ordentlig vil røttene måtte jobbe seg nedover for å finne vann.

bærbusk
Neste sommer er det klart for disse herlighetene igjen.

Denne Sommeren forventer jeg ikke noe avling. All energi skal brukes på å etablere seg på nytt.

I vente på våren og varmen:-)

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Kari
Kari
5 years ago

Gjelder de samme rådene for flytting bærbusker for Nord-Norge? Vi må flyttet solbærbusker. Kan vi gjøre det nå i slutten av september, eller bør vi vente til våren? Her oss er tela ut av jorda først seint i mai

Stine-Elise
Stine-Elise
3 years ago

Hei! Beskjærer du ripsbusker med en gang de er kommet i jorda på nytt sted, eller venter du til våren med å gjøre dette?

Even
Even
3 years ago

Hei. Jeg lurer på om noen har peiling på ridebukser som mister de fleste blomstene og bærene på stegnglene og de fleste stegnglene mister alle ripsbærene og det skjer nå når de akkurat er ferdig med blomstring. Dette har skjedd nå i kanskje 8-10 år på de fleste buskene, men… Read more »

Last edited 3 years ago by Even