Hekkplanter for enhver smak, her er mine 20,5 forslag.

Hekkplanter for enhver smak, her er mine 20,5 forslag.

Mange har spurt, og spør meg stadig om hekkplanter. Ny hekk er en stor investering  så det er viktig å velge riktig. En hekk får fort mange krav på seg. Den skal skjule for innsyn, gjerne hele året. Den skal ha prydverdi være lettstelt og aller helst vokse fort. Kravene og ønskene er mange. Når du skal ha en hekk er det ofte noen meter som skal fylles, og med en planteavstand på 30-80 cm vil det fort bli mange planter.

Tuja
Tuja Smaragd gir en tett grønn «vegg»

Med litt kreativitet er det massevis av muligheter for avskjerming, men et av de første stegene er å ta hensyn til voksebetingelser. Utfordringer som lys, forurensning, salting av vei, jordsmonn og vanning. Her har jeg satt  opp en liste med noen alternativet til planter med ulike uttrykk og krav til voksebetingelser. Husk at de aller fleste plantene trenger et par år for å etablere et godt rotnett før de kommer i ordentlig god vekst.

Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon:-)

Her er mine forslag:

 • Tuja smaragd. Skal man først velge tuja synes jeg dette er den tetteste og fineste. Smaragd vokser litt langsommere enn typen Brabant og er derfor litt dyrere i innkjøp. Tuja fås i de fleste høyder. Lettstelt og med en herdighet opp til H5. Plantes med ca 50cm mellomrom. Klipp jevnlig og begynn å toppe ca 15 cm før endelig høyde for å få den tett og fin. Tåler salt dårlig. Ikke plant dypere enn toppen av rotklumpen. (gjelder for de fleste busker og trær) Tuja bør ha jevn tilgang på vann.
 • Barlind, Taxus. Kanskje en av de mest formbare hekkplantene. Tett, fin og eviggrønn. med en hardførhet på H4/H5. Barlind er giftig, dog spises de røde bærene av fugler! Toppes den jevnlig fra start vil den bli tettere fra bunnen. Tåler også litt kraftigere beskjæring godt. Vokser ikke så fort men er verd å vente på! Robust og klarer fint en del skygge. Stiller ikke så store krav til jorda.
 • Gran, Picea abies. Det er en plante jeg ikke selv ville valgt. Store krav til klipping og må klippes både riktig og jevnlig for å holde seg pen. Får den vokse fritt i noen år er det ingen vei tilbake og det beste vil være å begynne på nytt. Personlig synes jeg gran gjør seg best i fri form. Positivt er det at den er eviggrønn, veldig hardfør og robust. H8!
 • Laurbærhegg, Prunus laurocerasus. Denne gir en kraftig og fin hekk på opptil ca 2,5m. Eviggrønn og med fine hvite blomster på våren. Bladene er blanke store og mørkegrønne, dette gir et litt løsere uttrykk. Trim regelmessig for å holde formen og få en tettere hekk med god forgrening. Herdig til H3 men husk at giftig. Plantes med ca 50 cm avstand.
 • Vinterliguster, Ligustrum ovalifolium. En superflott småbladet og delvis eviggrønn hekkplante. Klippes den jevnlig får du en utrolig jevn, tett og fin hekk. Høyde opp til 2-3 meter med en herdighet på H2 (3). Sol og halvskygge. plantes med ca 30cm avstand. Ganske robust mot salt.
 • Svartsurbær, Aronia melanocarpa. Her finnes det to varianter i handelen. «Moskva» (H6-7) er den store som blir opp til nesten 4 meter høy, med planteavstand 60-80cm.
  Aronia
  Aroniabær med masse antioksydanter. Her er typen Moskva

  «Hugin» (H4-5) er den lille som blir en drøy meter høy og bør ha en planteavstand ca 30cm.

  aronia
  Den litt mindre Hugin

  Begge gir flotte blomster på våren, spiselige bær med mye antioksydanter og fantastiske høstfarger! Dette er hardføre og robuste planter som bør toppes jevnlig for å få dem tette fra bunnen. Plassering i sol og halvskygge. Denne vet jeg også fungerer godt langs vei med mye trafikk og er brukbar med tanke på salt.

 • Brudespirea, Spirea x cinerea. Kjempefin med buede grener i hvitt på våren. Grønn og fin resten av året opp til ca 2 meters høyde. Hvis den står mange år uten å klippes vil den bli ganske grov og tuslete nederst. Spirea tåler kraftig beskjæring og kommer fint på nytt fra bunnen. Beskjær rett etter blomstring for å få blomster igjen allerede neste år. Herdig til H7.

  brudespirea
  Brudespirea som trenger en beskjæring etter blomstring
 • Alperips, Ribes alpinum. Perfekt til både lave og høye hekker opp til 2 meter. Den blir utrolig tett og fin med grønt bladverk. Herdig til H7 og tåler fint både sol og halvskygge. For mye skygge gir spinklere vekst. Bør plantes med va 30cm mellomrom. Dette er kanskje en av de beste også til lav hekk og avgrensning.
 • Snøbær, Symphoricarpos albus. Er i slekt med Kaprifol og er giftig. De liker fuktig vokseplass og gjerne litt skyggefullt. Snøbær vokser ganske raskt og kan bli ca 2 m høy. Den er hardfør opp til H7 og er robust mot det meste. Små blomster som gir godt med mat til insektene og dekorative hvite bær. Klipp jevnlig for å holde den tett. Vær oppmerksom på at disse sprer seg utover med rotskudd. Kan være litt irriterende om de komme inn i blomsterbed. Plantes med 30-50cm mellomrom og tåler salt brukbart.

  snøbær
  Snøbær
 • Bøk, Fagus sylvatica. Finnes i vanlig grønn eller Blodbøk normalt et høyt tre og trenger jevn klipping for å holde formen i en hekk. Liker sol og halvskygge og herdighet H4. Husk å klippe jevnlig fra start for en god forgrening.
 • Agnbøk, Carpinus betulus. I slekt med Bjørk som blir utrolig tett og fin med relativt små blader. Formbar og grei å klippe til de aller fleste hekker, buer og former. Sol og skyggetålende til en viss grad og med herdighet H4-5. Klipp sensommer og senvinter for tett vekst. Agnbøk beholder de visne bladene på utover vinteren og dekker derfor godt selv om den ikke er eviggrønn. Som frittstående tre vil den kunne bli rund 25m! En av mine favoritter! Som hekk plantes den med ca 50cm mellomrom
 • Lind, Tilia cordata, Kjempefin plante med sine ganske store hjerteformede blader. Den er hardfør opp til H5 og ganske robust mot det meste. Sol og halvskygge men må skjæres en del tilbake i starten for å få god forgrening. Når planten er etablert vokser den ganske raskt til fin høyde. Et lindetre kan bli opp til 30 meter så den dekker de fleste behov om av høyde på hekk:-) Planting 50cm mellomrom. Lindeblomster gir i tillegg mye god næring til innsektene, og kan brukes til te. Lind skjermer godt mot vind.
 • Buskmure, Dasiphora fruticosa (tidligere Potentilla fruticosa). Dette er kanskje en av de mest hardføre og robuste hekkplantene jeg vet om. Potentilla er mye brukt i offentlige anlegg, langs veier osv. Blomstrer nesten uavbrutt fra ganske tidlig sommer og til frosten kommer. Gule er mest vanlige, men fins også i farger fra rosa over til hvitt. Herdig H6-7 og tåler kraftig beskjæring. Høyde på ca 1,5 m. Noen av de andre variantene blir ikke like høye så sjekk merkelappen ved innkjøp. Plantes med 30-50cm mellomrom. Mye næring til insektene.

  Fantastisk og lang blomstring til glede for insekter og oss
 • Forsythia, Praktgullbusk. Er snart i full blomst nå på våren. Hele busken blir skinnende gul. Hardfør til H4-5 og vokser ganske fort når den er etablert. plantes den med ca 50 cm mellom og klippes jevnlig blir det en flott tett hekk. Husk å klippe den rett etter blomstring for å få blomster igjen neste år.
 • Alm, Ulmus glabra. Frittstående kan dette bli et tre på 40 meter! Alm er løvfellende og tåler kraftig beskjæring fint. Den Blir gammel og tåler fint vind. Dette gjør at den kan bli en fin skjerm mot kald trekk i hagen. Plantes med ca 50cm mellomrom.
 • Hjertetre. Cercidiphyllum japonicum er en plante som burde vært mye mer brukt. Hjerteformede blader som er flott grønne, men får en herlig høstfarge i gult og rødt. Bladene dufter som nybakt kake eller brent sukker når de faller av på høsten. Herdig til H4-5. Liker en lys vokseplass med fuktig og veldrenert jord. Plantes med en avstand på 50cm og klippes jevnt for en god forgrening. I fri vekst blir det trær på opp mot 10 meter! En stor favoritt for meg.
 • Rødkornell, Cornus stolonifera. Dette er en busk som er fin året rundt. Siden vanlig Sibirkornellen er havnet på Artslisten er dette et godt alternativ. Den har skinnende røde grener som bli ekstra fine på vinteren.  (perfekte i dekorasjoner) Flotte hvite blomsterskjermer på forsommeren og kan komme opp i en høyde på ca 2 meter. Den er robust og herdig til H7. Kornellen er ikke så glad i tørke så et jevnt fuktig sted med næringsrik jord er perfekt. Den vokser fort opp til en fin hekk men husk å toppe slik at den forgrener seg godt fra bunnen. Plantes med 30-50 cm avstand.
 • Buksbom, Buxus sempervirens. Eviggrønn liten busk jeg tror de fleste kjenner. Den kan faktisk bli opp til 5 meter høy. Etter min erfaring blir det ofte skader på senvinteren så det kan være lurt å gi dem litt ekstra oppmerksomhet og tildekking. Enkel å forme ved å klippes jevnlig, men ganske saktevoksende, Buksbom liker en lys vokseplass gjerne litt ekstra kalk i jorda! Jeg er ikke så glad i Buksbom fordi den lukter ganske stramt i tillegg er den kun herdig til H3. Husk også at den er giftig. Planteavstand på ca 30cm.
 • Eple. Et veldig kult alternativ til hekk er å plante epletrær. Form sider og topp. Led grenene i lengderetningen ved hjelp av støtter og evt. ståltråd. På denne måten vil du kunne få en hekk som oppfyller mange av kraven og i tillegg gir en god avling. Mange sorter å velge mellom. Jeg ville ikke planten de mot en trafikkert vei.
 • Syrin, Syringa. Dette er en av våre eldste prydbusker og jeg tror de aller fleste kjenner. Duftende og blomstrende rundt 17. mai og vokser nesten overalt. Den kan bli 6-7 meter høy og klarer seg opp til H7. Etter hva jeg vet er Syrin havnet på Svartelisten men for alle dem som har dem hjemme så tåler den godt kraftig beskjæring og hvis man skal finne et alternativ kan Hegg være et godt valg. Vær varsom med Syrinene du har i hagen sin den nå er kommet på Svartelisten.

  Syriner i mengder

Utover dette er det mange flere planter som egner seg til hekk. De fleste kan formes slik vi ønsker det. Det finnes også alternative løsninger til hekk som jeg skriver om her. Uansett hekk, gjerde eller annen avgrensning av hagen så vil jeg anbefale å ta hensyn. Ta hensyn til naboen og ta gjerne en prat så dere blir enige om den beste løsningen før det plantes.

Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Morten Hagerup Ravneng
Lars Morten Hagerup Ravneng
3 years ago

Gjelder det samme rådet med alperips som for andre sorter i Ribes-slekta om en meter avstand mellom ulike sorter (rips, solbær etc.)?