Blomsterdekoratørens klippe tips for mindre synlige sår!

Blomsterdekoratørens klippe tips for mindre synlige sår!

Som blomsterdekoratør får jeg litt vondt i hjertet når jeg ser en del beskjæring som blir gjort. Eviggrønne busker som for eksempel  Juniperus Squamata «blue carpet» er en som jeg har sett bli ganske skamfert med saksa. Jeg vil derfor komme med noen enkle tips for at beskjæringen ikke skal være synlig i etterkant.

juniperus
Blåeiner «blue carpet» før angrep

Dette er en blå krypeiner som er vanlig i mange norske hager. Den er robust og hardfør. Veksten er lav og vid. Når den er etablert vokser den hurtig og dekker godt. «Blue carpet» gir en fin kontrast til mye annet grønt i hagen. Eviggrønne Juniperus arter er det mange av og denne er i slekt med Einer (Juniperus communis) som vokser vilt i Norge. Juniperus er en slekt med lave busker og trær i Sypressfamilien (Cupressaceae). Flere av Juniperus variantene fungere også godt i krukke på balkong eller terrasse

Opprinnelig kommer Juniperus Squamata fra fjellområdene i Kina, Nepal, Afganistan og Nord India hvor de vokser på opptil 4 900moh!

Juniperus
Nødvendig utstyr

En god rosesaks og et par hansker er ganske nødvendig når du skal angripe en krypeiner. Se for deg hvordan du vil at det skal se ut når det er ferdig. Hvordan faller grenene naturlig? Løft opp noen av de overliggende grenene med nåler på. Disse vil fortsette å vokse over stedet som klippes.

Ikke ta for mye av gangen! Klipp og vurder neste grep. Det tar en stund før det gror ut igjen. Av egen erfaring vet jeg hvordan det er å klippe for mye og angre etterpå…

Juniperus
Klipp med en nedadgående vinkel

Vinkler du saksen ca 45 grader ned mot basen på planten som på bildet vil den lyse snittflaten vende ned. Dette gjør at den ikke blir synlig fra siden eller ovenfra etter klipping. En annen fordel er at det ikke blir liggende vann på snittflaten som igjen kan forårsake sopp og råte.

beskjæring
Lite synlig sår etter klipp

Såret bli lite synlig. Når de overliggende grenene og skuddene legger seg på plass vil det være så og si borte.

beskjæring
Ferdig uten synlige sår

Ferdig resultat! Klippet og klar til ny sesong uten synlige sår som lyser hvitt.

Dette er et prinsipp som kan brukes på mange ulike busker og kan være nyttig å ha i bakhodet. Skal du klippe opp granbar eller lignende til en krans gjøres det på samme måte. Dette kommer jeg tilbake til mot høsten:-)

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments