Bowiea, en ganske annerledes og ukjent slektning til Scilla som vi kjenner så godt.

Bowiea, en ganske annerledes og ukjent slektning til Scilla som vi kjenner så godt.

Bowiea volubilis er eneste arten i sin slekt. Helt alene, men veldig artig og annerledes. Jeg er veldig glad i litt annerledes planter og blomster, så da må jeg jo bare ha den i samlinga:-) Sukkulenter er en gruppe planter jeg har en forkjærlighet for siden de ofte er enkle å stelle. Denne lille rakkeren har jeg hatt i en del år og er faktisk i fjern familie med Scilla som snart gjør plenene blå rundt i Norge.

Bowiea volubilis
Fantastisk grønnfarge og morsom vekst. Jeg har satt sammen 4 potter på et fat og støtter opp med ståltråd

Bowiea er en løkdannende sukkulent som opprinnelig kommer fra sør og østlige deler av tropiske områder i Afrika. De kan bli gamle og danner med tiden store flotte løker. Løken er lysegrønn og fin med saftige skall som på vanlig løk. Det ytterste laget tørker gjerne under vinterhvilen og blir papirtynt. De saftige skallene på løken kan brukes som avlegger og vil danne nye planter. Bowiea tåler ikke frost men liker godt å stå ute om sommeren her hos oss. Sent på høsten visner den som regel ned. Planten er giftig.

Bowiea
Bowiea plantene vokser fort til en stor såte

Det kuleste med Bowiea er nok bladverket. Saftig grønt og nesten litt klebrig vikler grenene seg raskt rundt det de finner på sin vei oppover og danner en grønn sky som kan minne om sjøgress. De trenger noe stabilt å klatre på. Etter hvileperioden skyter skuddene fort og klatrehjelpen må være på plass fra start! Utpå sommeren begynner den å blomstre med en mengde grønne stjerneformede blomster. Hos meg setter plantene spiredyktige frø. Jeg sådde noen for et par års siden som nå har løker med brukbar størrelse.

Bowiea
Blomstene er ikke akkurat store og dominerende men har en svakt ubehagelig duft. Etter blomstring setter de frø

For de fleste eiere av denne planter er målet en stor flott løk. Dette er noe som dessverre ikke jeg har fått til…. Mine løker deler seg uavbrutt selv om det grønne bladverket er superflott. I år tok jeg opp alle 4 pottene og sorterte løkene. 4 løk har i løpet av 3 år dannet 52 småløker!!! Dette er helt klart ikke etter planen. Bowiea er en hardfør plante og tåler mye. For å få stor løk må den visstnok ikke tørke, det har jo ikke jeg husket på. Hold den jevnt fuktig i vekstsesongen. Nå har jeg plantet de største løkene på nytt med ny veldrenert og næringsrik jord. Disse skal holdes jevn fuktig og forhåpentligvis bli store og flotte!

Nyt våren og spirene!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments