Lenger levetid i vase for Amaryllis med noen enkle tips

Lenger levetid i vase for Amaryllis med noen enkle tips

Amaryllis er en av adventstiden og julens herligheter. Superenkel å stelle, lang holdbarhet og ser ut som en million! Her om dagen fant jeg en av mine favoritt sorter, «Royal velvet» den dypeste røde med nesten sorte knopper. Høysesong for Amaryllis er nå og da har de spesielt lange og kraftige stilker. Blomstene på avskårne Amaryllis har omtrent like lang holdbarhet som planten på i blomst. Med noen enkle grep vil den stå både lenger og bedre i vase.

En av de dypeste røde Amaryllis variantene

Amaryllis tåler fint å ha det litt kjølig, utviklingen kan i stor grad styres ved hjelp av temperaturen som jeg har skrevet om tidligere. Dette gjelder både når de står på løken og som avskårne. Kjøper du avskårne Amaryllis vil du som regel kunne forutsi blomstringen bedre fordi de er kommet lenger når du får dem hjem.

Tørre snittflater bør skjæres på nytt

Ofte får du kjøpt Amaryllis «tørre». Det vil si at de har ligget tørt og kjølig under transport. Dette er en måte som brukes på flere sorter av blomster, blant annet Tulipaner. For blomster med saftige og urteaktige stilker er dette en god oppbevaring og fraktemåte. Når du kjøper Amaryllis så sjekk at du får gode stilker som ikke har blitt klemt eller sprukket. Jeg velger ikke stilker som er for myke, gå heller for de faste og hele.

Husk å følge meg på Instagram for daglig grønn inspirasjon:-)

Amaryllis stilken støttes av en lang blomsterpinne innvendig

Hold blomstene oppe.

Mange opplever at Amaryllis stilkene brekker når knoppene springer ut og blomstene blir tunge. Når knoppene springer ut tas det mye næring fra stilken og den blir svakere. Bruker du en lang blomsterpinne som stikkes forsiktig helt opp inni stilken vil denne gi den støtten som trengs for å holde blomsten oppreist under hele blomstringen (og ikke synlig). NB vær forsiktig så pinnen ikke stikkes ut av stilken på sidene.

Stilkene gis et nytt snitt før de havner i vasen

Jeg bruker også en liten gummistrikk som festes helt nederst på stilken. Gi et nytt snitt ca 5 mm nedenfor strikken. Strikken sørger for at stilken holdes samlet og ikke krøller seg opp og spjærer som en Løvetann i vann. Det ser penere ut i en klar vase og blomsten står bedre.

Kun lite vann i vasen

Jeg bruker høye slanke vaser som gir støtte og er stabile. Bruk lite vann i vasen. En del avskårne blomster vil få kortere levetid når vannet står høyt opp på stilkene. De vil raskere råtne. Amaryllis drikker lite, derfor behøver det ikke etterfylles stort med vann. Bytt gjerne vann hver 3-4 dag. Ren vase og rent vann er viktig for lengst mulig levetid. Jeg vasker alltid vasene mine med Klorvann slik at de er rene neste gang de skal brukes

Knoppene er nærmest svarte

Knoppenes dekkblader som blir hengende under blomstene er ikke så pene. De kan du enkelt og forsiktig rive av så fort de begynner å bli litt gulaktige. De løsner lett når de er klare for å fjernes.

Enkle Amaryllis med Vrihassel på si

Huskeliste for lengre levetid:

  • Ren vase og rent vann
  • Bytt vann hver 3-4 dag
  • Nytt snitt for godt vannopptak
  • Sett kjølig om natten og når du ikke er hjemme for lengre holdbarhet
  • Ikke la blomster stå i nærheten av frukt og fruktfat. Frukt skiller ut Etylengass som forkorter blomstringstiden

Handles Amaryllis i knopp nå vil den være flott og utsprungen til julaften med vanlig romtemperatur.

Nyt førjulsdagene!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments