Litt gøy med Gulrot topper i vinduskarmen

Litt gøy med Gulrot topper i vinduskarmen

Gulrot er nok en av våre mest kjente grønnsaker. Daucus carota hører til Skjermplante familien og er toårig. Første året utvikler roten seg ved å samle kraft og næring med ett formål, nemlig å sette blomster. Etter overvintring setter den flotte hvite skjermer med bittesmå hvite blomster. Snart er det på tide å så Gulrot frø for å gi et forsprang til sommerens grønnsakshagen.

Gulrot
Gulrot eksperiment med antydning til skudd i toppene.

Jeg ville prøve en annen variant som er morsomt for både barn og voksne. Når du renser gulroten skjæres vanligvis toppen av. Den kan settes i en skål fylt med vann og et stykke kjøkkenpapir. Plasseres den i vinduskarmen begynner bladene i toppen å utvikle seg i løpet av få dager. Etter en uke har du fine spirer og grønne blader i topp.

gulrot
Sett toppene på papir som holdes jevnt fuktig

Siden resten av roten (Gulroten) med all næringen er borte vil de ikke holde så lenge, men det er gøy så lenge det varer. Jeg fikk en idè om at det kan være fint å bruke dem til borddekorasjon eller lignende. Gulrot topper plassert på skåler sammen med for eksempel litt grener og blomster i lave vaser kan gi en morsom og annerledes effekt. Skal de brukes slik må det planlegges litt. Kutt så det blir ulike høyder på toppene for å få variasjonene i høyde på bordet. Gi toppene 10-14 dager på å utvikle seg, så er de klare til bruk. De har en del fukt og næring i den resterende roten, og vil derfor kunne klare seg fint uten vann en hel kveld på bordet. Jeg skal teste dette senere, hvis det er noen andre som prøver dette så send veldig gjerne bilde:-)

gulrot
Flere skudd fra hver topp

Gulroten finnes fås nå i flere farger og kombinasjoner. Siste årene har det vært en stort foredlingsarbeid på grønnsaker (akkurat som på blomstrende planter) Gulrot fås fra helt gule til orange og nesten blålilla / sorte i fargen.

Planter med pelerot er ikke så enkle å prikle. Gulrot kan derfor med fordel såes i en melkekartong som gir dyp jord fra start. Når de skal plantes ut, klippes kartongen forsiktig langs siden og fjernes. Rotklumpen plantes dermed hel. En melkekartong gir roten god plass for røttene til å utvikles i dybden. De bør tynnes men det kan fint gjøres senere.

gulrot
Grønne og fine blader

Grønnsak gøy i vinduskarmen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Mette i Furulunden hageblogg

Artig å prøve seg på litt forskjellig i vindusposten 🙂