Kanadisk blodurt, tidlig med fjærlette blomster

Kanadisk blodurt, tidlig med fjærlette blomster

Blodurt er med på å avslutte  alle de brune nyansene som har vært i mange av innleggene mine hittil. Mye vissent gress, planterester, løv, grunnarbeid og forberedelse. Forberedelsene og grunnarbeidet er det som nå gir resultater så det hjelper ikke å sluntre unna…!

Kanadisk
Kanadisk blodurt

Det er litt arbeid gjennom året, men belønningene er store når resultatene kommer. Jeg kom jommen over en av belønningene mine i dag! Denne stauden har jeg hatt i et par år. Først ble den plantet på feil sted, og jeg flyttet den videre i fjor. Her trives den tydelig godt og har fått flere blomster. Faktisk mer enn 100% økning! (hadde kun 2 i fjor) Nå står den i halvskygge.

Som små fjærlette vannliljer
Som små fjærlette vannliljer

Med varmen har flere av blomstene fått litt ekstra fart på seg. Her er Kanadisk blodurt som finnes i to varianter, en enkel og en dobbel. Den jeg har vært heldig å få tak i er Sanguinaria canadensis «Multiplex», Det er den fylte med fjærlette små blomster. litt mindre enn en femkrone i diameter. Plantesaften i røtter er rød/orange og derav navnet Blodurt.

Blodurt er en staude som ikke er like lett å finne i handelen. Er du heldig å få tak i en liten plante vil den etter en stund danne flotte tuer!  Den sprer seg med rhizom (utløper under bakken) Den starter nå med noen fantastiske hvite blomster (enkle varianter finnes også med gul midt med synlige støvbærere). Etter blomstring som er nå i mai kommer blader som står utover sommeren mens den vokser og sprer seg videre under jorden. Klargjøring til mer blomstring neste år.

Bladene.

Nederst på stilkene i bildet ser dere bladene som ligger klar for å vokse opp når blomsten har gjort seg ferdig.

Litt funfacts. Blodurtene har frø med elaiostom. Dette er et oljerikt vedheng på førene som tiltrekker seg maur. Maur tar med seg frøet som mat og når vedhenget er fortært blir frøet liggende igjen og vips! Planten har spredd frøene sine. Det er flere planter som bruker maur på denne måten, blant annet blåveis! (Hepatica nobilis)

Husk å følge meg på Instagram for daglige doser blomsterinspirasjon.

Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments