Tips som kan hjelpe de grønne plantene gjennom mørketiden

Tips som kan hjelpe de grønne plantene gjennom mørketiden

Mørketiden kan være tung for noen og enhver. Lys og sol er bokstavelig talt livgivende, og våre grønne planter er kanskje de som sliter mest i januar. Sola som snudde før jul trenger litt tid på seg men snart merker vi at vi går mot lysere tider. Mange av plantene våre inne begynner å vise tegn til mistrivsel i løpet av januar og det er ikke noe rart…

Anthurium clarinervium

Etter noen uker med korte dager begynner det å tære på kreftene og reservene til plantene. Blader som blir gule og ramler av er ikke uvanlig. Det grønne klorofyllet i bladene på planten må ha lys for å kunne utføre fotosyntesen. Dette er grunnleggende for overlevelse. Når bladene nå blir gule er det for å begrense næringsbehovet i en vanskelig tid. Færre blader = mindre bruk av energi, som igjen gjør det enklere holde liv i planten. Samtidig gir dette færre blader til å produsere energi i form av sukker. Det ville vært en ond sirkel hvis forholdene ikke hadde blitt bedre. Når plante får litt hjelp nå og dagene blir lenger kommer de over kneika. Nye blader kommer med ny vekstsesong.

Mørkere blader betyr mer klorofyll i cellene. Planten har da et lavere krav til lysmengde.

Hoya er en plante som tåler svakere lys. Bladene vinkler seg allikevel mot vinduet.

Når vi tar planter inn i vårt innemiljø oppfyller vi ikke mange av de naturlige betingelser planten trenger.  Nemlig en balanse mellom lys, næringstilgang, temperatur fuktighet i luft og jord. Når det er ubalanse trengs det en hjelpende hånd.

En Dioscorea jager lyset med nye skudd. Lyset i julestjerna er som en magnet for de nye skuddene…

Plasser plantene så lyst som mulig, i nærheten av vindu. Kommer de for langt inn i rommet eller på siden av vindu vil lysmengden falle drastisk. Skitne vinduer vil også filtrere bort en del av de livgivende lystrålende. Her er min store synd, ikke flink nok med vindusvasken…

Med rene friske blader er sjansen større for å overleve

Alminnelig støv legger seg på bladene som overalt ellers hjemme. Selv om støvlaget ikke er tykt vil det være med på å hindre lystilgangen inn i bladene. Siden fotosyntesen foregår inne i bladenes cellene må lyset ha fri tilgang. Ta med plantene inn i dusjen. Gi dem en god dusj med lunkent vann og ikke hardt vanntrykk. Vips er bladene rene og fine. Det kan nesten høres at plantene jubler når de får en dusj.

Får planten stå stille vil alle bladene vinkle seg i samme retning.

Alle planter og blader strekker seg etter lyset. Bladene vinkler overflaten slik at de skal fange opp mest mulig. Dette er en innebygd mekanisme for å overleve. Mange snur plantene slik at vi skal kunne se de vakre bladene inne i rommet. På den måten frarøver vi planten lys og gjør det vanskeligere for dem å overleve. La gjerne plantene få ha bladene rettet mot lyset. En sliten plante bruker mye krefter på å vinkle bladene sine tilbake til lyset fra vinduet… jeg vil anbefale å ikke snu planten mer enn nødvendig. Noe må den selvsagt snus så den ikke blir for skjev.

Alle blader i en retning for å fange mest mulig lys

Det kan nesten høres at plantene jubler når de får en dusj.

Ha en dusjeflaske stående lett tilgjengelig. De aller fleste plantene liker en dusj innimellom. Står flasken så det er lettvint å ta en runde får man fort rutinen. Med litt godt stell nå vil planene kommer seg raskere når lyset er tilbake og vekstsesongen starter.

Lykke til i jakten på lyset!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments