Vask av grønne planter rundt nyttår er livgivende hjelp

Vask av grønne planter rundt nyttår er livgivende hjelp

Nå er dagene som kortest og mørkest. Sola har snudd, men det er fortsatt en god stund til vi merker at dagene blir lenger. I mellomtiden kan vi smøre oss med tålmodighet og glede oss. Grønne planter innendørs derimot skjønner ikke at det kommer bedre tider og de kjemper akkurat nå for å klare seg gjennom mørketiden… vask av grønne planter nå kan være til god hjelp.

Anthurium
Anthurium klarer seg med ganske lite lys, men vil også redusere bladmassen om det blir for mørkt

I kampen for å overleve mørketiden vil en del planter få gule blader og på den måten redusere bladmassen. Dette er en naturlig mekanisme for å overleve når det ikke er nok lys til å opprettholde fotosyntesen. Fotosyntesen foregår i alle de grønne plantedelene. Klorofyllet i de grønne plantedelene bruker vann (H2O) og karbondioksid (CO2) for å lage karbohydrater som er som byggesteiner til planten. Denne prosessen er helt avhengig av nok lys og at lyset kommer inn til klorofyllet i bladene.

vask av grønne planter
Alle planter som tåle det får seg en runde eller to under dusjen i løpet av vinteren. Støvet skylles av så mer lys slipper inn til klorofyllet i bladene

For planter som overvintres kjølig og tåler dette, er det annerledes. Ved lavere temperaturer går de fleste prosessene langsommere og det er dermed behov for mindre lys. I vanlig innetemperatur vil de ofte, som nevnt, kaste blader eller få en veldig spinkel vekstform. Spinkel vekst gir svake planter som gjerne kollapser på sikt. Balansen mellom lys og temperatur er avgjørende for god vekst.

Testudinaria
Selv om Dioscorea er en slyngende sukkulent blir det langt mellom hvert blad med vårt inneklima og lite lys midtvinters

I fjor skrev jeg litt om hva vi kan gjøre for å hjelpe plantene våre, men det er alltid greit med en liten påminnelse:-) Så her er også en liten huskeliste på ting som hjelper plantene nå:

  • Dusje / tørke støv av bladene så mer lys kan slippe inn til klorofyllet
  • Ikke snu plantene så bladene vender inn i rommet
  • Vask vinduene så mer lys kommer inn
  • Ekstra plantelys
Usambrafiol
Saintpaulia er en av plantene med hårete blader som ikke liker vann på seg. Den bør også vannes på skålen

NB! Vask av grønne planter er supert, men det er unntak. En tommelfingerregel som jeg lærte for mange år siden er at hårete blader skal ikke ha vann på seg. Dette er gjerne planter som Saintpaulia, Vrifrukt (Streptocarpus) osv.

Vindusblad
Den herlige Monstera planten snur bladene veldig tydelig etter lyset. Store planter kan også vaskes forsiktig med en fuktig og myk klut

Vårt innendørsklima på vinteren er ikke det beste for plantene våre. Godt isolerte hus gjør at det blir litt for varmt, litt for mørkt og litt for tørt i lufta… ikke den beste kombinasjonen! Ved å hjelpe til litt ekstra over den mørkeste kneika er det ikke lenge før det varmende og livgivende sollyset er tilbake!

Følg meg gjerne her på Instagram for daglige grønne oppdateringer:-)

Nytt år og snart lengre dager!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Pia Blessing
Pia Blessing
5 years ago

Jeg dusjersaintpaulia-plantene mine av og til og hittil har de ikke fått flekker på bladene. Hørte fra en blomsterdame, at de likte det og at nesten alle planter trenger en dusj innimellom! Hva meiner du?
/Pia