Familiemedlemmene med skjell og finner må ha julestell

Familiemedlemmene med skjell og finner må ha julestell

En ganske atypisk romjul med varmegrader og vått vær ute… Det kan være litt forvirrende for en del av plantene, men det meste klarer seg i hagen helt fint og uten tilsyn. For hagens «familiemedlemmer» med skjell og finner er det litt annerledes. Mine Koi overvintrer inne i en tank i garasjen og her trengs det et og annet vannbytte for å sørge for god vannkvalitet.

Med litt sirkulasjon vil vannet være oksygenrikt og fiskene beveger seg rolig. Det hvite på bunnen er skjellsand som er med på å stabiliserer PH verdien

Det er noen ting å passe på for å ha en god vannkvalitet. Koi krever nemlig god vannkvalitet for å trives. Tilførsel av mye mat ville kreve mer filtrering og oftere vannbytter. Dette er en viktig årsak til at jeg senker temperaturen og lar dem gå i dvale. Jeg bygde tanken i garasjen etter en tøff vinter for noen år siden. Frem til den gangen gikk alle fiskene fint ute året rundt. Det var en tøff vinter hvor isen la seg veldig tykk og vannkvaliteten under isen ble for dårlig. Mange av Koiene mine døde denne vinteren. Får å ha kontroll på vann og fisk under vintermånedene ble tanken på 3000 liter bygd. Tanken er isolert slik at det er enkelt å holde stabil temperatur selv med en kald vinter. Den eldste Koien min nå er snart 17 år og litt over 50 cm, jeg fikk den som 10 år gammel så det blir jo som familiemedlemmer:-)

Når Koi og Gullfisk er i dvale er det utrolig lite som kreves av tilsyn. Med en temperatur under 10 grader stopper stoffskiftet nærmest opp og de skal ikke ha mat. Mine Koi ble tatt inn i oktober og har siden det ikke fått noe mat. De skal heller ikke ha noe før jeg setter opp temperaturen til 10-12 grader i månedsskiftet januar/februar. Det vil si ca 4 mnd uten mat!  Jeg overvintrer dem på ca 7 grader, men de tåler fint ned til 2 grader. Under dette vil de risikere å miste bevisstheten og kan dø. Ingen vits å ta noen sjanser så temperaturen er stilt inn på 7 grader.

Filteret er det samme som i dammen, et filter som er enkelt å rengjøre og kan håndtere tett populasjon av fisk. Dette gjør at jeg kan opprettholde samme bakteriekultur og dermed gi fiskene forhold de er vant med ute. Jeg setter i gang filteret innendørs noen uker før fiskene tas inn. Dette gjør at filteret er godt i gang og ved å bruke vannet fra dammen vil overgangen for fiskene bli minimal. Jeg forsøker alltid å overdimensjonere filteret for å sikre vannkvaliteten.

Enkelt testsett for de viktigste verdiene i vannet

Når fiskene er i dvale og alt er stabilt skifter jeg vann hver 3. – 4. uke. Jeg skifter ca 80 % av vannet! Når jeg fyller opp igjen gjør jeg dette så langsomt at fiskene venner seg til både temperatur og endring av vannkvalitet. Jeg bruker 3-4 timer på å fylle tanken opp igjen. Filteret med kjent bakteriekultur vil raskt sirkulere, jevne ut og stabilisere vannet, overgangen vil derfor gå fint. Jeg sjekker vannverdiene ca en gang i uka. Det er viktig med PH som betegner surt/basisk vann, men noe som jeg anser som viktigst er NO2 og NO3 verdiene. Dette er rene giften for fiskene hvis det blir for høye verdier. Det kan også forårsake filterkollaps hvor bakteriekulturen i filteret kan dø. Jeg bruker enkle strips som er å få tak i, de gir ikke helt nøyaktig svar men god nok indikasjon på hvordan det ligger an.

Strips som dyppes i vann og deretter sammenlignes med skalaen på boksen

 

Det er en del kjemi som skjer i et filter, dette skal jeg ikke gå i dybden på nå men det er viktig at bakteriekulturen er god og stabil. Bakteriene i filteret er med på å bryte ned avfallsstoffer slik at det omdannes til næringsstoffer som igjen kan skilles ut og tas opp av planter. I filteret vil det giftige NO2 omdannes til NO3 ved hjelp av bakteriene og ekstra oksygen atom. NO3 er viktig næringsstoff for plantene. Når det ikke er planter i tanken som kan ta opp dette må vannet byttes jevnlig.

Karpedammen i sommer med friske fisker og rent vann

Dette er ting som er lurt å passe på uansett hvor Koi og Gullfisk blir overvintret. Gullfiskene er mer hardføre så det vil tåle mer slingringsmonn i vannverdiene. Det er akkurat de samme prosessene i en dam, en innendørs tank eller for den saks skyld et akvarium. Prinsippet er likt, men det viktigste er at vi må stelle pent med vennene våre!

I vente på våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments