En skjønnhet til Jul det kan være vanskelig å tilfredsstille.

En skjønnhet til Jul det kan være vanskelig å tilfredsstille.

Hvit Julerose er ikke akkurat den enkleste juleblomsten å få til, men du verden så vakker… De delikate og sarte hvite blomstene vi får kjøpt nå er utrolig flotte. Helleborus niger er som regel i handelen fra november. Kjøpes de så tidlig skal det legges til rette med mye god pleie og behandling for å ha dem i blomst til jul uten at de kollapser.

Rene hvite lekre blomster

Detaljene i Helleborus er det verd å stoppe opp for å se litt nærmere på

Det er en utfordringen når vi så gjerne vil ha Julerose inne i våre varme stuer med tørr luft. Vi kommer ikke utenom det faktum at Helleborus er en uteplante og staude! Inneklimaet vårt er ikke bra for en staude som trives utendørs. Når den plantes ut er den lite kravstor og veldig enkel å få til. Hardfør til H5 som gjør at den kan dyrkes i store deler av landet. Den trives i halvskygge og med veldrenert god kalkrik jord på vokseplassen. Vintergrønn og med svært tidlig blomstring er den perfekt i staudebedet!

Når du kjøper planten skal det være en god rosett med mengder av friske knopper på gang som perler på en snor

Enkelte ganger har jeg opplevd å være sydover på ferie med over 40 grader. Etter en ukes tid og må jeg jo si at jeg føler meg ganske vissen og slapp… Selv med nok tilgang på vann er temperatur viktig for alles trivsel 🙂

Store hvite blomster på Julerosen, men de er IKKE i slekt med vanlige roser som navnet kan antyde

Når du skal ha en Helleborus inne så er det viktig at den ikke står for varmt. Det kjøligste og mest trekkfulle vinduet er perfekt. IKKE varmeovn under. Jevnt fuktig jord men ikke bena stående i vann. Har du mulighet til å sette den kjølig om natta eller når du er borte hjelper det. Temperatur ned til 0 grader går fint når den står i blomst. (den tåler mer også, men jeg tar ikke sjanser med frost på blomstene som har sprunget ut. Står de ute hele tiden er saken annerledes. Da er de akklimatisert og betydelig mer hardføre. Alternativ 2 er å tenke på den som en «bukett» og at den er fin så lenge den varer for deretter kaste den. Jeg tror det skjærer fler enn meg i hjertet å skulle gjøre det!

En Helleborus orientalis i hagen. De finnes også i nesten sorte varianter

Det finnes flere sorter Helleborus. I tillegg er det en hel haug med varianter og hybrider av hver sort. Jeg synes det kan være vanskelig å skille fra hverandre. To av de vanligste sortene i handelen er H.niger som er den vanlige hvite Julerosen. H.orientalis er en annen variant som også er vanlig i hagen. For å være garantert å få den sorten du ønsker deg så kan det være lurt å ta en avlegger av en plante du har sett og kjenner. Eller kjøpe en plante i blomst. Jeg har opplevd å få feilmerkede planter mer enn en gang. Frøformerte planter deriomot kan gi nye og spennende fargevarianter! De setter ofte frø når de står ute.

Utrolige detaljer og fantastisk farge tidlig på våren

Etter blomstring setter de dekorative frøkapsler som kan gi nye spennende variasjoner av farge.

Forsommerens frøkapsel av Helleborus

I dag var jeg også ute å sjekket en av de hvite Helleborusene jeg har ute. Knoppene står og er i ferd med å utvikle seg. Jeg lar bladverket stå under vinteren for å beskytte knoppene.

Helleborus her i hagen lille julaften

Det er en mengde med historier og bruksområder av Helleborus. Uansett hva den er brukt til gjennom tidene er det viktig at den kun er til pryd i hjemmet. Alle deler av planten er giftig så sett den ute av rekkevidde for dyr og små barn. Stell pent med Helleborus så kan du plante den ut og ha glede av den i mange år.

En riktig god og fredfull jul!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments