Godbiter på hagesenteret… og dårlig viljestyrke!

Godbiter på hagesenteret… og dårlig viljestyrke!

Våren er en tid for å kjøpe nye planter. Som regel er det gjerne noen tomrom å fylle opp etter vinter og frostens herjinger i hagen. I år har det vært en snill vinter så her er det ikke så mange tomrom å fylle. Jeg har derfor konkludert med at jeg har alt jeg trenger og mer til… Det var fornuften som snakket!! Når jeg da er på tur i hagesenteret står fristelsene i KØ. Dette er verre enn å være i en godtebutikk og taxfree kombinert. Jeg har jo en viljestyrke som en geleklump når det kommer til planter!!

Nye flotte rosebusker
Nye flotte rosebusker, Golden Celebration og Sommermorgen

Jeg er spesielt glad i frittstående butikker og forhandlere. Disse sitter ofte på spisskompetanse og et vareutvalg som i dag er en mangelvare. Dette gjelder innen flere bransjer enn blomster. Et av mine favoritt gartnerier er Hesleberg. De har nå inne ca 900 rosesorter og spesialisert seg nettop på roser, ulike druesorter og en mengde med andre spennende planter. Her er noen av plantene jeg kom hjem med i går.

Rosen Sommermorgen
Rosen Sommermorgen

Sommermorgen er en rose jeg bestilte i fjor etter å ha funnet den i en hagebok. Jeg hadde glemt bestillingen og fikk en hyggelig sms om at den nå var ankommet! De fleste rosene her i hagen er tettfylte. Et par andre kriterier er DUFT og remonterende. Remonterende betyr at det fortsetter å komme blomster utover sommeren. De som ikke er remonterende blomstrer kun en gang. Den kjente Flammentanz rosen er en slik type selv om blomstringen på denne til gjengjeld er lang.

 

En nesten utsprungen "Sommermorgen"
En nesten utsprungen «Sommermorgen»

Sommermorgen er en relativt ny rose med opprinnelse fra Tyskland og 1991. Den blir halvhøy og vid. Kan med fordel brukes som en bunndekker. Veksten er kompakt og den remonterer godt. Den passer bra i midten på et bed. Blomstringen holder det gående frem til frosten kommer. halvfylt og litt svak duft. Jeg ville forsøke denne til tross for halvfylte blomster og svak duft. Sommermorgen har klassifiseringen H4.

Golden Celebration er en Austin rose, opphav Storbritannia 1992. Den har en utrolig duft som minner om sitrus og remonterer godt. De velfylte gule blomstene tåler også litt regn. H4 – H5. Denne hadde vi tidligere og mistet den vinteren for et par år siden. Veldig hyggelig å ha den tilbake i hagen!

Austin Rosen "Golden calebration"
Austin Rosen «Golden calebration»

Nestemann har jeg fra før. Den som står i hagen er en liten plante og med min utålmodighet så fyller jeg på med en plante til… Klarte ikke å la være når jeg kom over en så flott plante!

Duppesoleie Ranunculus aconitifolius «Flore pleno». Dette er gammel staude og er beskrevet i litteraturen tilbake til tidlig 1800-tall. Den er ikke ofte i handelen. Den setter ikke frø og må derfor deles. Den er registrert som en Plantearven plante. Duppesoleien kan spores tilbake til gamle hager langs kysten opp til Nordland og er en robust plante. Trives i ulik jord men liker jevnt fuktig og halvskygge. Duppesoleie danner flotte tuer og små skinnende hvite «knapper» som står på tynne stilker. Planten visner ned etter blomstring. Blomstrer sen vår / tidlig sommer.

Duppesoleie, ikke så vanlig å finne i handelen
Duppesoleie, ikke så vanlig å finne i handelen

Skyggelilje Tricyrtis hirta. Denne har jeg kun sett på bilder og ikke hatt selv. Den skal etter informasjonen jeg har funnet kunne klare H4-H5. Høyde skal være 60-70cm.  Utrolig spennende blomster i lilla sjatteringer. Den skal som navnet sier gjerne dyrkes i halvskygge med jevn fuktighet

Denne er jeg spent på og følger opp videre!

Skyggelilje
Skyggelilje

Jeffersonia diphylla. (navnet henviser til tobladet) veldig flott bladverk og har noen utrolig elegante hvite blomster tidlig på våren. Disse minner om enkel Blodurt. Jeg falt for bladene men er usikker på herdighet. Tenker det allikevel er verd et forsøk. Den er i slekt med Berberis. Jeffersonia vokser opprinnelig i kalksteinsjord.

Jeffersonia er tidligere blitt brukt i urtemedisin. Den inneholder en alkaloid som regnes å være giftig. Dette er årsaken til at den ikke brukes lenger.

Den er fredet i flere amerikanske stater hvor den vokser vilt. Her står den i fare for å bli utryddet. Dette er en skogbunn voksende plante så den liker halvskygge. Frøene sprer seg på samme måte som Blodurt, ved hjelp av maur som spiser «matpakken» på frøet og bærer det med seg til et nytt voksested

Jeffersonia
Jeffersonia diphylla

Sjekk bladene som ligner sommerfugler….

Herlig med nye forsøk!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments