Ut på jakt etter mose å leke med til krans og dekorasjoner.

Ut på jakt etter mose å leke med til krans og dekorasjoner.

Veldig mange bruker mose og lav for å pynte med til advent og jul. Herlige putemoser eller grønne fine flak som er lette å plukke fra fjellknauser. Det er uendelig mange bruksmuligheter men også mange mosearter. Du kan dekke til en potte, lage skulpturelle former og kranser. Jeg pleier alltid å sanke et par-tre poser for å ha litt å leke med fremover mot jul.

Fjellknaus dekket av mose
Fjellknaus dekket av mose. Mosen er holdbar og er grønn i lang tid også uten vann.

Hittil har jeg skrevet mye om planter, stell og ulike arter. Siden hagen nå har gått i dvale for vinteren er det mer tid til å gjøre andre ting. Nå begynner vi å nærme oss advent og jul. Tiden er derfor inne for å lage litt ulike dekorasjoner, sammenplantinger og kranser som kan pynte opp både inne og ute. Planen min fremover er gå igjennom litt ulike teknikker og forslag som er enkelt å gjøre selv. En del av det jeg skal vise krever litt mose og det er kun fantasien som setter grenser!

Husk å følge meg på Instagram for daglig grønn inspirasjon:-)

Flotte stykker med mose som løsner lett fra underlaget.
Flotte stykker med mose som løsner lett fra underlaget.

I år rakk jeg det såvidt med god hjelp av min Far. Mine foreldre i Kragerø passet valpen vår når vi var på ferie. Da jeg var å hentet lille Tristan var det fantastisk høstvær. Mildt, fint og perfekt for mosesanking. Det beste er å plukke den når den er fuktig og myk uten å være for våt.

Mosen dekker flott ute i naturen og mykner formene på fjellet
Mosen dekker flott ute i naturen og mykner formene på fjellet. Fuktig og halvskygge er perfekt habitat.
Vær varsom når du plukker

Tidligere har jeg hørt at det ikke er helt uproblematisk å gå ut i skogen å plukke mose. Allemannsretten sier at vi kan gå ut å høste diverse bær, sopp og blomster i utmark. Etter hva jeg har funnet ut består Norge av 90% av utmark. Det er derfor mange steder å lete. Skal du plukke litt mose til eget forbruk skal ikke det være noe problem men bruk sunn fornuft. Og er det mulig så spør gjerne grunneier!

Når det kommer til å høste i naturen er jeg opptatt av at det ikke skal etterlate stygge sår. Plukk der det ikke synes så godt. Ikke ta alt du finner. La det stå igjen nok så det det gror tilbake.

Da jeg skulle plukke spurte jeg grunneier… Eiendommen til mine foreldre består av endel fjellknauser og mye av mosen jeg ønsker meg trives på fjell. Gjerne fuktig og i skygge. Sankingen var unnagjort på kort tid.

Ferdig mosekrans. Fremgangsmåte kommer i løpet av kort tid
Ferdig mosekrans. Fremgangsmåte kommer i løpet av kort tid i neste innlegg.

Jeg visste at det fantes mange mosearter, men at det finnes 1085 arter på fastlands Norge var jeg ikke klar over! For mange år siden jobbet jeg med en jente som hadde skrevet doktoravhandling om mose. Skal man doktorere i mose må det være litt å ta av for å skrive en oppgave. NB! Det er noen arter som er utryddingstruet og dermed fredet. Det går også fint å kjøpe mose i en god blomsterbutikk nær deg.

Plukk før telen kommer og bruk fornuften.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments