Det nærmer seg siste frist for å grave opp georgine knollene.
![Det nærmer seg siste frist for å grave opp georgine knollene.](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2016/08/20160728_172120-e1470830501420.jpg)
I mange år har jeg vært veldig glad i georginer eller Dahlia som de også kalles. Det er en plante som gir utrolig mye og krever lite. Frodige store og små planter med lang blomstring. Passer godt til både bed og krukke på terrassen. Blomstene er perfekte til vase inne og gir mye farge i hagen helt frem til frosten kommer. Kanskje noe av det beste; knollene tar lite plass under overvintringen!
![georgine](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2017/10/P9260533-1-1024x768.jpg)
Det er veldig hyggelig å kunne ha fine Georgine planter år etter år. Jeg blir i alle fall veldig glad i dem, og det er et lite mirakel å se hva som kommer fra de tørre knollene på våren. Innsatsen høst og vår må til. Knollene du kjøper er en god start, men det er først etter et år eller to med stell og vekst de gir planter som er ordentlig store og blomsterrike. Georginene er allikevel ganske så takknemlige å ha med å gjøre. Når du ser de fantastiske blomstene er det god belønning for jobben.
Nedenfor er en liten kuriositet:
![Slik så blomsten på den ene Georginen ut i sommer](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2016/10/20160728_172306-e1477940665144-768x1024.jpg)
![Her er blomst fra samme plante senhøst. Pussig men de skifter farge mot slutten av sesongen.](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2016/10/20161030_153444-e1477940822256-768x1024.jpg)
Nå er det på høy tid å ta Georginene inn etter en lang vekstsesong. De har godt av å få en frostnatt eller to så bladverket blir «svart» og klapper litt sammen. Så lenge det ikke er frost som går i bakken er det helt ok. I helgen var det tørr og fin jord så det gjør jobben litt enklere.
![Plantene ser utrolig stusselige ut etter et par frostnetter](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2016/10/20161030_151717-e1477940984743-768x1024.jpg)
Jeg bruker et greip med 4 tenner for å vippe opp rota. Mer enn en gang har jeg brukt spade for nær knollen og dermed kuttet flotte røtter… kjipt å ødelegge røttene når de skal opp. De skal jo være så hele som mulig og uten sår for god overvintring. Overvintringen fungerer best som en potet; mørkt, luftig og kjølig.
![Løste jorda i god omkrets rundt hele rota med greip](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2016/10/20161030_163041-e1477941405501-768x1024.jpg)
![Det er alltid spennende å se hvor mye røttene har utviklet seg. Som å grave etter gull](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2016/10/20161030_163616-e1477941512928-768x1024.jpg)
Få rotklumpen forsiktig opp og pirke/riste av mest mulig jord.
![Flotte friske knoller som skal overvintres](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2016/10/20161030_163923-e1477941652583-768x1024.jpg)
![Sjekk rundt hele knollen. Gamle råtne eller skadede deler klippes bort så det ikke blir råte under lagring.](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/uploads/2016/10/20161030_163840-e1477941770511-768x1024.jpg)
Stilkene klippes av 5-10 cm lange så alt bladverket skal bort. Deretter legger jeg knollene inn under tak og kjølig for å tørke litt. Resten av jorden er da lettere å få bort.
Jeg kommer tilbake til hvordan leg lagrer dem om noen dager.
God knollgraverjakt!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)![Follow us on Facebook Facebook](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/facebook.png)
![Find us on YouTube youtube](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/youtube.png)
![Check out our instagram feed instagram](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/instagram.png)
Her kan du tipse flere om innlegget:
![Share on Facebook Facebook](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/facebook.png)
![Share on Twitter twitter](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/twitter.png)
![Pin it with Pinterest pinterest](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/pinterest.png)
![Share on Linkedin linkedin](https://usercontent.one/wp/www.skarpihagen.no/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/linkedin.png)
Her har vi tatt opp knollene for 3-4 uker siden. Pleier å ta dem opp etter første frostnatt. Da er de ikke vakre lenger og så er litt deilig å ikke bekymre seg for enda kaldere netter. Flotte bilder du har tatt.
Tusen takk Anne:-) Jeg har vært litt sent ute i år så det er ikke mange dagene igjen?
Fantastisk fine georginer du har ! Jeg er helt enig at disse rare knoll ende er noe AV det meat takknemlige en har i Hagen . De kommer trofast igjen år etter år. Det var en fin instruksjon du la ut om opptakene. Tusen takk !
Tusen takk for hyggelig melding:-) Ha en god dag. Espen:-)