Smårydding og soignering med morgenkaffen.

Smårydding og soignering med morgenkaffen.

For noen dager siden skrev jeg om pusling og smårydding i hagen. Dette med å ta seg tid til å klippe litt og plukke nå og da er viktig for å ikke få altfor store arbeidsbolker… Nå har jeg et lite tips som kan fikses en varm sommermorgen med kaffekopp i handa!

Frøkapslene til Skyggesildre
Frøkapslene til Skyggesildre før soignering

Da jeg tok første del av min utdannelse som blomsterdekoratør i Danmark hadde jeg verdens søteste lærer, hun fortalte oss kontinuerlig om hvor viktig det var å soignere blomstene. Det er nettopp det jeg nå gjør… nemlig fikse og pleier.

En av mine favoritt bunndekkende staudene er Skyggesildre (Saxifraga umbrosa) Denne beskrev jeg her for litt siden. Denne planten er fra min Mormors gamle hage. Skyggesildren er fluffy, lett og lekker når den blomstrer som på bildet under.

Flere blomster på hver stilk.
Flere blomster på hver stilk som små sukkertøy

Dessverre har denne, akkurat som mange av våre andre sommerblomster en ganske kort blomstringstid. Nyt dem mens de er i gang! Etter blomstring kommer det opptil flere frøkapsler på hver stilk. Disse er også dekorative frem til de er modne.

Frøkapslene til Skyggesildre før de modnes
Frøkapslene til Skyggesildre før de modnes
Her er skyggesildren med ferdig modne frøkapsler. Åpne i toppen for å slippe ut frøene
Her er skyggesildren med ferdig modne frøkapsler. Åpne i toppen for å slippe ut frøene

Når frøkapslene er modne er det klart for soignering av planten. På bildet litt høyere opp i innlegget ser du hvor ruskete og uflidd hele planten ser ut. Blomsterstilkene er sprø og enkle å bryte av. Ta et tak med fingrene helt nede ved rosetten. Et lite rykk sideveis og bryt av stilken. Frøkapslene har massevis av mikroskopiske frø, dryss gjerne på steder du vil ha flere planter. Disse vil som regel spire og danne nye planter.

Halvveis med knipingen, klart for en ny kopp kaffe.
Halvveis med knipingen og klart for en ny kopp kaffe.

Når du er ferdig med dette vil hele feltet med rosetter og blader stå skinnende blankt resten av sommeren (øverste bildet er etter). Skyggesildren vil nå bruke tiden utover sommeren til å vokse seg sterk for å gjøre klart gode rosetter til neste års blomstring. Nå det en fin tid å gi litt ekstra gjødsel, rufse litt hønsegjødsel mellom rosettene. Ikke for mye! Det er sterke saker.

Nye blader og gode rosetter vil gi mye blomstring neste år!
Nye blader og gode rosetter som vil gi mye blomster neste år!

Godt grunnlag for neste år må planlegges nå. Planten får et helt nytt utrykk og danner et vakkert teppe med mørk grønne blader.

Nyt sommeren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments