Jonsokkoll, hyggelig overraskelse i grøftekanten.

Jonsokkoll, hyggelig overraskelse i grøftekanten.

På vei hjem fra jobb i dag kom jeg over en utrolig flott tue med blomster Jonsokkoll (Ajuga pyramidalis). Denne har jeg også hatt i hagen med jevne og ujevne mellomrom. Til nå har jeg ansett denne som ugress og derfor luket den bort…

Jonsokkoll
Jonsokkoll

I min iver etter å fjerne uønskede planter har Jonsokkollen gått unna uten å ha vurdert den godt nok. Når at jeg ser den slik burde jeg nok tenkt litt annerledes.

Ugress er jo kun feil plante på feil sted!

Jonsokkoll er veldig dekorativ i gruppen der den står. Den liker å stå sørvendt, Vokser ofte i gammelt kulturlandskap og langs kjerreveier. Den vokser også på ganske ulikt underlag med tanke på jordsmonn så virker ikke som den er veldig kresen. Det viktigste er nok at den står sørvendt med mye sol ser det ut som for meg.

Stilken kommer opp fra en ganske flattrykt rosett og bladene sitter parvis oppover. Maks høyde skal være ca 25 cm. Den smalner av mot toppen hvor den også får mer blå/lilla farge. Selve blomstene er små og gjerne lys blå. De sitter innerst ved bladfestene oppover stilken og står i full blomst nå. I Norge er det funnet 3 viltvoksende arter av Jonsokkoll

Utrolig flotte detaljer
Utrolig flotte detaljer

Vi velger selv hva som er prydplanter!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments