Pulsatilla, også dekorativ etter blomstring.

Pulsatilla, også dekorativ etter blomstring.

Pulsatilla vulgaris, eller hagekubjelle er så flott der den kommer tidlig på våren. Store herlige klokker i lilla, rød eller hvit.

Kubjelle tidlig i blomst
Kubjelle tidlig i blomst

Kubjellen er giftig plante men er samtidig mye brukt i urtemedisin. Den brukes ikke like mye i dag som i gamle dager. De fleste ser i dag kun på den som den prydplanten den er, godt er det siden den er giftig. Mange planter som er brukt i urtemedisin og skolemedisin har virkestoffer isolert sett er gode selv om plantene totalt sett er giftige!

Hagekubjelle med ivrige humler
Hagekubjelle med ivrige humler

Kubjelle er ikke den enkleste planten å formere/dele. Den har en kraftig pelerot. Pelerot betyr at planten har en kraftig hovedrot som går dypt ned og med må siderøtter. Skal du formere en plante med pelerot er det enkleste å få tak i frø og så. Eller det aller beste; kjøpe ferdig plante. Jeg har ved en feiltagelse revet av en liten bit i våres når jeg renset planten. Det vil si at det var derfor jeg sa klippe og ikke rive av visne blader….  Det lille skuddet jeg i vanvare rev av har jeg forsøkt å sette i fuktig jord og halvskygge. Venter i spenning!

Dessverre blomstrer de fort av når det blir varmere i været, som alle andre blomster. Et faktum med blomster er at de aller fleste påvirkes av varmen. Varmere i været kortere levetid!

Også flotte som røde.
Også flotte som røde.

Har du en blomsterbukett kan du som regel forlenge levetiden til denne ved å sette den litt kjøligere om natta. Husk at enkelte arter ikke er glad i kulde. Tulipaner, Roser, Liljer osv kan gjerne stå så kaldt som mellom 5 og 10 grader om natta og når du ikke er hjemme. Kombineres dette med bytting av vann, rene vaser og et nytt snitt i nye og ne vil du kunne ha glede av en bukett i lengre tid. Alt hjelper selv om det kun er noen få grader lavere temperatur.

Dekorativ frøstand som også er god i bukett
Dekorativ frøstand som også er god i bukett

I mange tilfeller, kanskje neste alle tilfeller vil jeg anbefale å klippe bort visne blomster. Når det gjelder Kubjellen vil jeg anbefale å la dem stå. Fjerner du visne blomster vil det ikke komme nye. De er derimot svært dekorative slik de ser ut nå med sine frø. Bilde nedenfor er tatt nå i helgen med litt regn i duskene. Helt fantastisk uttrykk!

De er også morsomme å sette sammen med andre blomster i bukett slik de ser ut nå. Disse vil nå stå slik på planten til langt utpå sommeren. Samtidig vokser planten seg kraftig og fin til neste års blomstring! I hagesentrene er Kubjelle også en av de som kommer på salg nå i disse dager. Selv om de ser litt puslete når du kjøper den så ta sjansen!. Den røde over ble kjøpt inn på denne tiden i fjor. Den er i år helt super med mange blomster.

Kubjeller med vann i håret.
Kubjeller med vann i håret.

 

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments