Dyrk ditt eget sitrongress på terrassen.

Dyrk ditt eget sitrongress på terrassen.

Det er sikkert mange med meg som er glad i asiatisk mat! Som mange vet synes jeg det er gøy å teste litt ulike planter. Det er artig å teste grensene for hva vi kan dyrke her både ute og inne. Er det planter vi kan bruke i mat er jo det bare et pluss. Sitrongress har jeg tenkt på en stund og har testet gang tidligere så her er hvordan du kan få egen sitrongressplante.

Ferskt Sitrongress
Ferskt Sitrongress

Sitrongress (Cymbopogon citratus) er som navnet sier en slekt i gressfamilien. Sitrongress består av over 50 arter. De vokser i klynger og noen har jordstengler. Artene har ulik høyde men kan bli opptil 3 meter! Sitrongress vokser i tropiske og subtropiske strøk så her Norge er det ut på sommeren og inn på vinteren. Sitrongress trives i en varm krok, De vil ha mye fuktighet og mye næring for å få god vekst. En krok på terrassen eller i drivhus for dem som har det, er supert!

Sitrongress har en fantastisk aroma og inneholder en god del eteriske oljer. Spesielt Citronellol og Geraniol Som ofte utvinnes fra sitrongress. De kan brukes til mye mer enn asiatiske matretter!

Akkurat som med søtpoteten går jeg til min lokale grønnsaksbutikk. Se at du får en bunt med sitrongress som er friske og fine. Ikke begynt å tørke! Det er en fordel at der er en liten stilk igjen nederst. (at det ikke er kuttet for høyt) De på bildet er fine. Ta en skarp kniv og skjær av en millimeter rett over snittflaten. Dette er for å få i gang vannopptaket. Sett dem i et vannglass og la stå, etterfyll med vann når det minker. Jeg lar dem stå lyst men ikke i sol!

Sitrongress med god start på rotnettet
Sitrongress med god start på rotnettet

Etter 2-3 uker har mine sitrongress begynt å sette røtter! Da er det klar for å finne frem en potte med god næringsrik jord.

God jord og plant forsiktig å ikke røttene skades.
God jord og plant forsiktig å ikke røttene skades.
Ferdig plantet. vann godt og sett lunt
Ferdig plantet. vann godt og sett lunt

Siden sitrongress vokser i klynger setter jeg alle fem i samme potte. Nå er det viktig med jevn fuktighet og næring. Siden nye røtter generelt er litt sensitive vil jeg vente 2-3 uker før jeg vil gjødsle. Start forsiktig og økt gradvis til normal gjødsling. Får nye planter gjødsel for tidlig, for mye eller for brått blir røttene svidd. Dette gjelder avleggere og frøplanter som er små.

Det suser snart i sitrongresset!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments