En vill juvèl fra et tjern i nærheten ved navn Bukkeblad

En vill juvèl fra et tjern i nærheten ved navn Bukkeblad

Bukkeblad eller Menyanthes trifoliata som den også heter, er nesten magisk vakker der den står med sine blomsterstilker opp av vannet i maimåned. Trifoliata i navnet betegner bladene som er tredelte.

Bukkeblad sine utrolige detaljer i blomstene
Bukkeblad sine utrolige detaljer i blomstene

Bukkeblad er en urteaktig vannplante som er flerårig. Den trives i sumpområder og i overgangen til åpent vann. Den vokser med en kraftig ganske tykk stengel som blader og blomster kommer opp fra. Den er delvis festet til underlaget men kan også ligge å flyte med røtter som henger i vannet. Bukkeblad trives med både mye og lite næring i vannet og er derfor en villig plante. Stenglene brer seg utover og kan danne tepper i vannkanten. Bukkeblad vokser vilt i Norden og store deler av Europa. Den finnes også i de nordlige deler av Asia og Nord-Amerika.

Bukkeblad på flytende stilk
Bukkeblad blomst på flytende stilk før bladene kommer.

Blomsten kommer fra ytterste deler av skuddene som har overvintret. Utrolig grasiøse der de står å ønsker våren velkommen. Blomstringene er omtrent samtidig med Bekkeblom (Caltha palustris). Bladene kommer i etterkant av blomstringen og er dekorative der de strekker seg litt over vannflaten. Når planten har blitt litt størrelse på vil den også gi fin ly til fisk og andre dyr i dammen.

Eksotisk på våren
Eksotisk på våren

I dammen min plantet jeg bukkeblad for 3-4 år siden. Det var den gang kun et par skudd som ble stukket ned i vannkanten. Den trives tydelig og har nå dannet et fint område langs kanten hvor den står med mengder av hvite blomsterstilker. Bildene er fra dammen i hagen.

Det er noen ting som en skal passe på. Sjekk nøye med mattilsynet og deres lister for flytting av planter hvis det hentes ute i naturen. Det er regler for flytting av enkelte planter og arter over kommunegrenser, mellom vassdrag osv. Dette er for å beskytte mot sykdom og smitte. Ta alltid hensyn til den type regler, de er der for å beskytte naturen. Vannplanter kan for eksempel smitte med krepsepest mellom vassdragene!

Bukkeblad
Bukkeblad

Bukkeblad er fra riktig gammelt av brukt som folkemedisinplante den inneholder bitterstoffer som skal ha hatt mange egenskaper. Styrke appetitten og fordøyelsen er noen av egenskapene men andre egenskaper som sårhelene og blodrensende tilskrives også Bukkeblad.

Den er utrolig flott i detaljene på hver enkelt blomst.

Bukkene bruse!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments