Pynte 17. mai bordet på 1-2-3 og Norsk design.

Pynte 17. mai bordet på 1-2-3 og Norsk design.

I går fikk jeg være med på et morsomt arrangement hos butikken Norway Designs her i Oslo.Her var det sommerfest med bobler i glasset. Jon Erik kommer fra Villvin blomster, og er en tidligere kollega. Vi hadde demonstrasjon med bruk av blomster for butikkens kunder.

Holmegaard skåler
Holmegaard skåler.

Målet var selvsagt at det skulle underholde og gi litt nye ideer. Hvordan kan du ved enkle grep fylle vaser og skåler med blomster? Ikke minst hvordan å dekke 17. maibordet! Det behøver ikke alltid være mye jobb å forberede eller at du blir fullstendig ruinert…Dette kommer nederst i innlegget.

Å kunne boltre seg i å velge fritt blant vaser og skåler her er en drøm. Mange spennende merkevarer! Noen med gamle tradisjoner og klassikere. Andre merkevarer med nye formgivere fra Norge. I mange tilfeller retter vi blikket ut av Norge når vi skal se etter «design» eller klassikere på interiørprodukter. Det er fort gjort å glemme at vi har mange utrolig dyktige Norske formgivere. Innen for eksempel keramikk og glasskunst er det mange som absolutt fortjener å bli sett. I lokalet her er mange av dem vist frem og ivaretatt slik at vi som forbrukere kan se og handle.

På det øverste bildet er det brukt et par boller som heter Provence fra Holmegaard. Dette er en gammel klassiker og utrolig elegant. Vanligvis vil du sikkert fylle dem med frukt eller en god salat. Plukk noen blomster i hagene eller kjøp noen enkelte i blomsterbutikken. Litt gress rundt kanten, vann i bunnen, litt krøllete aluminiumstråd og et par Peoner skåret helt ned som nesten ligner et par vannliljer når de springer ut. Vips har du en borddekorasjon med noen få elementer. Her kan du selvsagt bruke en hvilken som helst bolle og la blomstene flyte i et vannbad!

Enkelt dekorert fat
Enkelt dekorert fat

Her er et herlig rustikt fat fra en Norsk keramiker Ragnhild Wik. Dette er fylt med en krans av eføygrener. som ligger i et vannbad. Dette fungerer godt som støtte når du stikker blomster ned i vannet. Her har jeg valgt Artisjokk, blå Svibler og et par Fresia. Dufter herlig og svært holdbart! Som effekt er det trukket et par gress over. Til dette kan du fint finne tilsvarende elementer ute i naturen eller i hagen. En krans av bjørkegrener og stikke inn tulipaner eller kanskje enda bedre Rutelilje!

i full gang med bukett.
I full gang med bukett.

Neste for tur er en bukett med peoner og noen roser. Peonene er på full fart opp i mange hager. De lett tilgjengelig om ikke så lenge. Allerede nå er de på plass i blomsterbutikkene. Ferdig rensede blomster (blader og torner bør ikke komme ned i vannet) stikkes i en bunt med grener fra pletter i luften. Avsluttes med grønt gress og aspidistra. Denne buketten skal være lav og vid i formen. Foran på bordet er den store champagnekjøleren fra Georg Jensen » Indulgence» Denne skal nå fungere som vase. Det er jo ikke alltid 3 flasker Champagne skal kjøles ned… En champagnekjøler kan fint fungere som er vase for stor bukett eller skjule potten på en plante.

17. maibord
17. maibord

Et bord som skal dekoreres behøver ikke ha mengder med blomster for å være fint. Her er det stort sett blomster du finner i hagen eller i naturen. Tanken er å holde fargene i rødt, hvitt og blått. Grønt hører selvfølgelig alltid med.

Denne ganger falt valget på blå blomster. Dekketøy, glass og duk er hvitt. Vasene er hvite med en anelse blått i seg. Det røde finner vi i servietter og lys.

kuvert til 17. mai
kuvert til 17. mai

Noe jeg alltid har i tankene når et bord skal dekkes er høyden på evt. pynt. Det er alltid litt irriterende når du sitter rundt et bord og ikke har mulighet til å se den du snakker med i øynene. Personlig liker jeg godt å bruke ulike vaser, glass og lysestaker som jeg setter tilfeldig utover midten av bordet. Har du litt ulike høyder på både lysestaker og vaser er dette med på å skape en spenning i pynting og uttrykk. Dette vil du også kunne oppnå ved å skjære stilkene i litt ulike høyder. Tenk deg en stripe i lengderetningen av bordet. Hvis det ikke sitter noen på endene kan man faktisk la det gå helt ut til kantene. Jeg har også dekorert bord hvor borddekorasjonen får lov å henge ned på hver ende av bordet!

17. mai bordet klart
17. mai bordet klart

Blomstene som er brukt er: Perleblomst, Ridderspore, Hortensia, Fresia. Noen grener med Pletter i luften skaper et lett utrykk. Et par Typhas gress. som er litt strammere.

Sett vaser og lysestaker tilfeldig ut innenfor en tenkt ramme og fordel blomstene på kryss og tvers for å fylle opp midten av bordet. Tenk hele tiden at du fyller ut den tenkte rammen i lengde, høyde og bredde. Hvis du gjør dette vil det hele oppleves som ganske samlet til slutt. Noe annen som virker samlende er å bruke omtrent samme form på vaser og lysestaker. Her er det meste med runde former. Det siste som jeg vil nevnte som gir ro til dekorasjonen er å holde seg innenfor en fargepalett. Bruker du ulike blåtoner fra det lyse til det mørke (ton-i-ton) vil det som regel virke rolig og helhetlig. Det samme prinsipper fungerer også godt i et blomsterbed!

Her er det et par bilder med vinkler som illustrerer.

Detaljer i bordpynten
Detaljer i bordpynten
detaljer i bordpynt
Små vaser med noen enkle blomster

 

God 17. mai forberedelse!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments