En mulig måte å lykkes på i kampen mot brunsnegler!

En mulig måte å lykkes på i kampen mot brunsnegler!

Brunsnegler; forhatte, slimete og ødeleggende…! Brunsnegler og hvordan å ta knekken på dem et tema som er skrevet om i alle fora som tenkes kan og med like mange meninger. Jeg får ofte spørsmål om en oppskrift på å bli kvitt snegle-problemet. Det er ikke noe lettvint løsning…

Mordersnegle
Disse trenger ikke noen nærmere presentasjon

Hvordan jeg løser det med så mange fristende blomster og planter i hagen er et annet spørsmål som stadig dukker opp. Jeg vært heldig og forskånet for de store invasjonene i mange år og har ikke hatt de problemene jeg vet mange har.

I hagen min bor også Boakjølsneglen ((Limax Maximus), heller ikke med norsk opphav men har vært her siden 1850 tallet etter hva jeg har hørt). Den er territoriell og dreper noen brunsnegler. Den spiser opp brunsnegle egg og er derfor en god medhjelper i kampen. Boakjølsneglen er lett å kjenne igjen med striper og prikker i grå og sort. De liker ikke å bo så tett og legger vesentlig færre egg. Personlig foretrekker jeg den hjelpen de kan gi i forhold til hvor store ødeleggelser den gjør. Hos meg får Boakjølsneglen leve og brunsneglen går under saksa. Hvor mye ødeleggelser og planter som blir tatt henger uansett sammen med mengden av snegler totalt i hagen.

Flere sneglevarianter er viktig for å opprettholde nedbrytning av planterester og for at syklusen i naturen skal gå sin gang. Det vi må huske på i sneglekampen er at noen arter hører hjemme her i Norge og er viktige for mangfoldet.

I hele fjor sommer gikk jeg krumrygget hver kveld i skumringen og lette. God hodelykt og en saks var utstyret, sneglejakten var et faktum også hos meg! Brunsneglen hører ikke opprinnelig hjemme i Norge og derfor har den ikke mange naturlige fiender. Moskusand er en av de jeg vet som spiser brunsnegler men de ville nok ødelagt mye annet i hagen min også! Derfor er det ingen Moskusand på ønskelisten min…

Punkt 1 er at det dessverre ikke er noe «quick fix» for å bli kvitt Brunsneglen!

Skal du bekjempe den forhatte brunsneglen trengs det en strategi og kontinuerlig kamp over noen år. Denne kampen kan ikke gjøres alene. Den må gjøres sammen med naboer! Legges det 1000-vis av egg i hagen til naboen kommer de gjerne over til deg for å spise allikevel. Tomtegrensen er ingen hindring og ikke synlig for en snegle. For noen dager siden så jeg en artikkel fra Aftenposten som ble delt i sosiale medier. Her er det en del gode råd å følge for å få ned bestanden. Selvsagt er å rydde hagen for rot og fjerne gode gjemmesteder for sneglene. Lete etter egg på fuktige og mørke steder. Fjerne disse og ta livet av sneglene du finner.

Snegleegg
Snegleegg

Brunsneglen legger egg i klaser på 40-50 egg. Totalt kan de komme opp i rundt 400 egg per snegle på en sesong. Uten naturlig fiender er det klart at de fort tar overhånd!  Eggleggingen er primært i august-september. Alt du klarer å ta livet av før den tid er supert og vil gi færre eggleggere! I disse dager spiser Brunsneglene, de vokser og koser seg. Oppgaven nå er og gjør seg klar til å reprodusere.

Når jeg hører alt hva som blir gjort med sneglene får jeg litt vondt. De er dyr og har kanskje ikke de store følelsene, men skal de avlives må det gjøres humant! Brunsneglen er forhatt og det er førstemann til å skrive under på. Ingen snegle skal få gnage løs på mine kjære planter uten konsekvenser! Dyreplageri er under ingen omstendigheter lov, selv på snegler! Da tenker jeg på de som forteller at de heller på salt, salmiakk, Zalo osv. Skal du ta livet av en snegle så gjør det ordentlig. Klipp den i to med en skarp saks, helst rett bak hodet. Samle gjerne opp etterpå i en pose og kast denne. Alternativ to er å samle brunsneglene i en bøtte med pinsett eller grillklype egnet til formålet og hell på kokende vann. Rask og effektiv død for dem. Kjemiske midler og ikke minst salt har ingen god effekt på hagen! De aller fleste plantene har ikke godt av salt i jorda.

Historien jeg har lyst til å fortelle er en gladhistorie. Mine foreldre har en hage som ble fullstendig spist opp av brunsnegler. De kunne plukke 100-talls snegler på en ettermiddag. Blomster ble spist opp selv om de sto oppå bord, i krukker. Ja overalt var de å gnagde i seg. Utrolig deprimerende å se alt som ble ødelagt. Dette var for 3 år siden. I dag er situasjonen en helt annen. En ettermiddag i dag kan gi et resultat på en håndfull snegler. Planter er tilbake i bedene og planter i krukker får stort sett stå i fred. Georginer som er storfavoritten til sneglene kan nå få vokse!

Planter som er ekstra utsatt, som Georginer får et lag med kaffegrut i et felt rundt seg. Sneglene vegrer seg for å gå over dette.

Kampen de siste tre årene har vært et kollektivt samarbeide med naboene som også var like plaget. De har plukket det de fant av snegler. Kikket ekstra etter snegleegg og fjernet en del gjemmesteder for sneglene. Brukt Nemaslug (Nematoder som infiserer sneglene med en bakterie) og Ferramol (sneglemiddel inneholder jernforbindelser som hindrer næringsopptaket og sneglene dør) Utfordringen er at Ferramol ikke er så interessant for dem, derfor er det begrenset virkning. (ikke alle som gidder å spise dette)

Brunsnegler er kannibaler og Nemaslug blandet med oppklipte snegler et perfekt åte. Det er ganske så ulekker prosess, men har fungert godt. Samle opp en god del snegler som er klipt i to, blande inn Nemaslug og rør godt. Bruke en stor skje og legge utover på steder i hagen og i veigrøfta mellom husene samt området rundt. Sneglene kommer da å spiser restene av sine infiserte artsfrender og blir selv smittet med nematoder.

Nemaslug er heller ikke noe vidundermiddel alene og må gjentas. De har gjentatt 2-3 ganger i løpet av sommeren. Det er heller ikke alle sneglene som blir påvirket av nematodene og noen kan fint leve med dem. De sneglene som dør av nematodene blir spist av sine venner og vips er de også infisert. Dør en snegle av Nemaslug og er infisert vil denne også videreføre smitte ved å bli spist.

Kombinasjonen av manuell rydding og plukking sammen med Nemaslug og Ferromol har i nabolaget her klart å få redusert snegle bestanden så mye at det i dag er levelig. NB! Selv om det er levelig nå vil det fortsatt være nødvendig å fortsette kampen for å holde det slik. Det trengs kun en snegle for å få ca 400 nye. Kontinuerlig jakt er derfor viktig!

For et par dager side var de ute med en ny runde Nemaslug. Siden det nå ikke er snegler nok til å lage en blanding ble middelet rørt inn i kylling kjøttdeig. Dette har også vist seg å være populært hos sneglene. Små skjeer med «infisert» kjøttdeig ble spredt utover og gir en ny dose med nematoder til sneglene som er igjen.

Felles kamp har gitt gode resultater!

Bildet av eggene er lånt fra nettet.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments