Sommerfuglgaukesyre trives ute, inne og nesten overalt:-)

Sommerfuglgaukesyre trives ute, inne og nesten overalt:-)

Sommerfuglgaukesyre eller Oxalis triangularis tror jeg de fleste har sett eller kjenner til. Den populære lille potteplanten med burgunder blader ofte å se i blomsterbutikkene. I vinduskarmen fungerer den utmerket, men på terrassen kan den bli helt rå på sommeren! Mine har ligget å hvilt tørt og kjølig. Nå skal de snart vekkes for en ny sesong.

sommerfuglgaukesyre
De mørke bladene er en fantastisk bakgrunn til de nydelige blekrosa blomstene på Oxalis triangularis. Jeg gir de nye småplantene en liten tur i drivhuset for å få fart på veksten.

Mørke blader eller blomster er dramatiske, og gir en fantastisk kontrast til andre farger, enten du beveger deg mot den gylne, eller rosa fargepaletten. De mørke bladene på sommerfuglgaukesyre er en rå bakgrunn for de blekrosa blomstene som kommer jevnlig utover sommeren. Her er en staude med nesten svarte blomster. Noen mørke elementer i hagen eller på balkongen fremhever mange andre farger.

sommerfuglgaukesyre
Etter vinterdvalen vanner jeg ltt, og vips titter nye blader opp igjen av potta.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Opprinnelse og stell

Sommerfuglgaukesyre kommer opprinnelig fra Brasil, og er derfor ikke noe for Norske vintre. Men det er en perfekt plante utendørs på sommeren, og inne på vinteren. Har du den i vinduskarmen, og fortsetter å vanne, vil den holde seg ganske så bra. Som mange andre potteplanter blir den ofte tuslete utpå senvinteren. Som oftest er dette på grunn av for lite lys, men den lille Oxalisen vil komme seg raskt når dagene blir lengre igjen.

sommerfuglgaukesyre
En ny plante med kun noen små biter av rota, og med nok lys blir de tette og fine. Undersiden av bladene er nesten selvlysende!

Den kan også gå helt i dvale.

Jeg lar sommerfuglgaukesyre visne helt ned om høsten når jeg tar den inn. For kort tid siden skrev jeg om lykkekløver eller Oxalis tetraphylla her. Disse to sortene steller jeg helt likt. Begge to taes frem på våren, og etter et par vanninger tar det ikke lange tiden før de første bladene titter opp. Hvert år får de en toppdressing med næringsrik jord, og hvert 3.-4. år får de ny veldrenert plantejord. Halvskygge og jevnt med gjødsel gir god vekst, og flott farge i bladene. Med andre ord superenkle planter:-)

Lykkekløver
Jordstengelen på sommerfuglgaukesyre brekker lett opp, og kun en liten bit på en cm blir en flott ny plante. Slik ser de ut etter overvintring når jeg skal plante dem om.

Omplanting

Når det er tid for å plante om Oxalis triangularis er det litt av en jobb. De har en jordstengel som kalles rhizom som fyller potta helt etter et par år. Det er ikke store biten du trenger til en ny plante, og de kan med fordel brytes opp i smått. Vips har du nye planter, og ofte mer enn du kan rå med! Bare å fylle opp potter og kar:-)

potteplante
Den skjellaktige jordstengelen har i tillegg noen store veskefylte røtter som sees her. Dette var en plante som ble tatt opp på høsten.

I to store potter ved siden av hverandre er disse en magisk kombinasjon. De saftig grønne bladene på lykkekløver med et mørkt kryss i midten,er en perfekt match til de mørke bladene på sommerfuglgaukesyre. Begge sortene gjør seg i tillegg godt i små vaser som dekor på bordet.

lykkekløver
Lykkekløver og sommerfuglgaukesyre sammen er en rå kombinasjon synes jeg

Morsomt fenomen

Bladene på sommerfuglgaukesyre kan minne om sommerfugler, og de beveger seg avhengig av lyset. Når det er lyst på dagtid er bladene utspilt, og fanger opp mest mulig lys. Om kvelden faller de sammen, og lukker seg som er paraply. Mekanismen som får bladene til å bevege seg er endring på saftspenningen i cellene, og kalles turgortrykk som du kan lese mer om her.

Mørkt bladverk
En stor krukke fylt med sommerfuglgaukesyre er et blikkfang

I den store firkanta potta på bildet ovenfor blandet jeg bare inn noen røtter jeg hadde til overs i fjor, og på et par uker var det en diger tue med blader:-)

sommerfuglgaukesyre
Man må jo bare elske disse!

Begge sortene blir ofte kalt lykkekløver, men kjært barn har jo mange navn!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments