Kortreiste kirsebærblomster i vase = vårfølelse!

Kortreiste kirsebærblomster i vase = vårfølelse!

Hungeren etter vår er større enn på lenge, og jeg er iallfall klar for en forsmak! Noe av det enkleste er å plukke et knippe kvister fra kirsebærtreet å sette i vase. Etter bare noen dager titter det frem kirsebærblomster fra grenene, og vips er stua full av vårfølelse.

drive grener inne
I vanlig romtemperatur titter blomsterknoppene normalt frem i løpet av halvannen uke

For et par uker siden skrev jeg om beskjæring av kirsebærtreet i hagen. Etter en slik beskjæring er det massevis av kvister som er proppfulle av knopper, og venter på våren. Det ville jo være fælt å ikke benytte seg av en slik skatt med vårfølelse:-)

Vårblomster
I hver knopp er det 3-4 blomsterknopper. Det blir derfor fort en flott bukett

Etter at januar er over, kan mange ulike kvister tas inn til driving. Etter hva jeg har hørt, og erfart, vil kvister skyte best om de ikke blir klippet før vi kommer såpass utpå vinteren som februar. Her skrev jeg litt om forsythia i vase, og hvordan jeg gjorde det. Prosessen med kirsebærkvistene nå er akkurat likedan. Da tar det ikke allverden av tid for å få kirsebærblomster til å springe ut inne.

Drive frukgreiner
Jeg gir alle grener som tas inn en god varm dusj for å få knoppene til å åpne seg raskere.

Som regel funker det fint å bare klippe dem og sette dem innendørs, men jeg har et par tips som kanskje kan forkorte spiretiden og bedre utviklingen.

Grener i vaser
Treaktige blomster og kvister trekker vann best om de får et langt skråsnitt, før de settes raskt i lunkent vann og ren vase
To tips for raskere utvikling av kirsebærblomster
 • Dusj med varmt vann. Da er det ikke kokende, men så varmt du selv ville orket å dusje i. En god varm dusj vil få litt fart på kvistene ved at det klebrige belegget som dekker knoppene løsnes. På den måten vil også være enklere for knoppene å åpne seg.
 • Godt langt snitt. Her kreves det en god og skarp kniv, og stødig håndlag. Alle treaktige grener og blomster bør snittes slik at de vår størst mulig overflate som kan sørge for vannopptak. (Tryggeste måte er å spikke fra deg og ikke mot deg:-))
forsmak på vår
Det er noe helt eget med å fylle vasene, og stua med kirsebærblomster. Med temperaturen her hjemme tar det ca 2 uker før blomstene åpner seg

NB! Når du har blomster / kvister som står lenge i vase. Eks. kirsebærblomster som skal springe ut, bør kvistene snittes på nytt etter noen dager. Jeg ville anbefalt å bytte vann i vasen, og gi nytt snitt hver 5. dag. Årsaken er at det dannes bakterier i vannet, og på snittflaten til stilkene. Bakterieveksten vil igjen gjøre at de små tynne rørene som trekker opp vann i stilken blir tette. Gir du et friskt nytt snitt, ca 2cm ovenfor, vil de små rørene være åpne igjen og kunne trekke opp vann til blomstene. Dette gir lengre levetid, og bedre utvikling av blomstene.

drive kirsebærgreiner
Selv en liten kvist får plass. En eller flere små vaser sammen er flott.
Andre greiner som er fine å ta inn nå:
 • Forsythia
 • Spirea i ulike varianter
 • Magnolia
 • Kastanje
 • Bjørk
 • Lønn
 • Frukttrær som plomme, eple og pære
 • Selje med gåsunger er jo alltid fint:-)
 • Blodrips
 • Syrin

Med litt fruktblomster i vaser, vårsola som begynner å varme og lengre dager er vi på god vei til ny vekstsesong. Nå skal frøene og alle knollene preppes, klargjøres og snart i jorda.

kirsebærblomster
De hvite kirsebærblomstene lyser opp i vårsola

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Nyt seinvintern!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Pia Blessing
Pia Blessing
5 years ago

Finner deg ikke på Instagram…?