Svibel i dekorasjon er perfekt til advent og jul.

Svibel i dekorasjon er perfekt til advent og jul.

Svibel i dekorasjon er noe av det enkleste, og mest lettstelte før jul. Siden løkplantene har en «matpakke» med næringen de trenger, kan de stort sett overlates til seg selv. Ved å kombinere svibler med mose, kongler og litt vikletråd er det lett å trylle frem en morsom dekorasjon, som kanskje også holder til jul.

Svibel med mose
Mose rundt roten festes enkelt med en tynn grønn myrtetråd som knapt vil synes.

Naturmaterialer vi finner ute, eller får kjøpt i butikken, passer «alltid» godt sammen med friske blomster. Jeg liker å bruke mest mulig naturlige råvarer. Det gir et litt rustikt preg, og er en super kontrast til blomstene som kommer etterhvert. Når vi nærmer oss jul kan det enkelt hives på mer gull og glitter om ønskelig:-)

dekorasjon med svibel
Her vikler jeg sammen et par grener villvin til en liten krans. Diameteren tilpasser jeg akkurat til tre svibler som dermed blir holdt sammen.

Å pakke sviblene i mose har jeg beskrevet her. Det er en enkel måte å pynte opp en liten svibel på, og et godt alternativ til en potteskjuler. Med mose rundt røttene kan den settes på en skål, og etter en slik preparering er det enkelt å bruke svibel i dekorasjon. Jeg kombinerer mosekledde svibler med mosekulene jeg nylig lagde. På den måten vil jeg kunne få ulike størrelser og former, som jeg kobler sammen med greiner eller en krans som her. Disse dekorasjonene er hyggelig å lage hver advent, og de har en god holdbarhet om de settes kjølig om natta.

dekorasjon med svibler
Etter at sviblene er samlet setter jeg på noen kongler, litt kanel, og vikler på litt dekortråd som pynt. Vips er dekorasjonen klar og kan settes på et lite fat.

Svibler pakket i mose

Mange, inkludert meg selv, sier at svibler vil klare seg fint nesten uten vann. Og det gjør de, men etter min erfaring vil ikke blomsten utvikle seg like godt om den står helt tørt. Det er ikke stort som skal til, men med en liten skvett vann en gang i uka gjør underverker. Da vil blomsten strekke seg, og åpne seg mye bedre. Helt uten vann synes jeg de ofte blir knuslete, korte og dårlig utviklet. De tåler fint å få fjernet litt røtter når de skal pakkes i mose. Settes de på et fat eller skål er det enkelt å helle på litt vann, som trekker raskt opp i mosen og den resterende rota.

juledekorasjon
Den lille svibeldekorasjonen er morsom å gi bort, eller å beholde selv. Uansett er den enkel å vanne når den står på et lite fat.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Etter blomstring

Med svibel i dekorasjon hvert år, blir det etterhvert mange løk som kan fylle opp i hagen. Jeg tar alltid vare på sviblene etter blomstring for å plante ut til våren. De får stå litt kjølig og lyst mens jeg vanner forsiktig. Bladene vokser opp og holder seg grønne til våren. Når jorda er tint ute planter jeg dem mellom stauder, og rundt omkring. De kan settes såpass dypt at løk og blader er under jorda. Året etter titter de opp med nye blomster. Jeg glemmer ofte hvor jeg stapper dem ned så det er stadig overraskelser:-)

svibler
Sviblene fra året før titter opp rundt omkring i hagen. Ikke alltid jeg husker hvor jeg dyttet dem ned i bakken. Kjempefine og like god duft til våren.

For mange er det et must å ha svibler både i advent og juletiden. men de har kraftig duft, og dessverre plages endel av allergiske reaksjoner. Ofte greit å sjekke litt før huset fylles med herlige svibel i dekorasjon:-)

Nyt adventen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments