Blåsalvie — den blåeste av de blåe blomstene i bedet.

Blåsalvie — den blåeste av de blåe blomstene i bedet.

Blåsalvie er et av de siste tilskuddene i hagen, og har vist en utrolig blomstring i år. Med aromatisk velduftende bladverk, kontinuerlig blomstring, og den mest intense kongeblå fargen har Salvia patens «Blue angel» blitt en favoritt. Nå er den på min liste over sommerblomster jeg bare må ha, og tar vare på for neste år.

Blue angel
Blåsalvie er en av de mest intense blå blomstene vi finner. Blomstene er i tillegg spiselige små kunstverk.

For et par år siden ble jeg oppmerksom på blåsalvie, da så jeg den i sammenplantinger gjort av parketaten til Oslo kommune. Den lyste opp, og var en skikkelig fargeklatt i bedene rundt spikersuppa og nedover mot rådhusplassen. I år måtte jeg forsøke den selv, og startet med en frøpakke… Jeg angret ikke.

Salvia patens blue angel
Sensommeren har vært knallblå… makan til blomstring helt frem til frosten kom

Opprinnelig kommer blåsalvie fra Mexico, men ble «oppdaget» og tatt med til Europa på 1800-tallet. Dermed har den vært dyrket som hageplante i bortimot 200 år! Et par årsaker til at den har vært så høyt verdsatt i hagen er den blå fargen og utrolig lang blomstring. Det finnes noen ulike varianter av blåtoner, men jeg falt for «Blue angel» som er knallblå:-) Det er nesten ikke noen andre blomster med så intens blåfarge, bortsett fra noen sorter av gentiana.

Frøene i jorda

Tidlig i våres kjøpte jeg frø som ble sådd i mars. Etter såing satte jeg pottene i et minidrivhus for å holde jevn fuktighet. Temperatur for spiring må være over 15 grader, og ideelt bør den ligge på 18-24 grader. Hos meg ble det en noe treg start siden jeg dekket til frøene med jord. En del frø trenger lys for å spire, og legges derfor oppå jorda. Når sola ble sterkere ble det mere fart i dem, og jeg fikk 6 flotte planter som jeg kunne prikle om i egne potter.

Blåsalvie er en av de mest intense blå blomstene vi finner.
Etter at frøene hadde spiret og kommet i gang, prikles de små plantene over i egne potter. Når de blir litt høyere knopes toppskuddet for mer buskete planter.

Blåsalvie blir ca 5o cm høy i løpet av sommeren, og kniper du toppskuddet på frøplantene (når de er ca 15 cm) blir det fine buskete planter med masse sideskudd. De fleste  sideskuddene vil ende opp i blomsterstilker med fantastiske blå blomstene som springer ut oppover stilken. Om du ikke vil samle frø kan blomsterstilken klippes av etter blomstring. Dette vil stimulere nye skudd og videre blomstring.

Salvia patens blue angel
Hvis blomsterstanden får stå vil det ofte dannes frø. 1-2 frø ligger gjemt i blomsterfestet som sees her.
Stell i sommer

I sommer fikk min blåsalvie god næringsrik jord og jevnt med vann. Gjødsel annenhver uke ga god vekst, og en plassering i full sol ga maks uttelling med blomster. For best mulig blomstring og en kompakt vekst, bør blåsalvie få nok sol.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Overvintring

I høst var blåsalvie en av de siste plantene som ble tatt inn. De tåler en og annen frostnatt, og skal kunne klare ned til minus 4 grader. Blomstringen har vært i full gang helt til jeg tok in plantene, og den står faktisk fortsatt full av blomster i vinterhagen. I år har jeg hatt blåsalvie stående i en krukke, og derfor var det enkelt å bære inn hele krukka.

Salvia patens blue angel
Jeg fant, jeg fant! Flotte knoller av blåsalvie som skal overvintres

I en annen krukke satte jeg ned et par av blåsalviene. Disse grov jeg opp, og gjett hva jeg fant? Superflotte knoller, disse skal jeg forsøke å overvintre sammen med georgineknollene som jeg gjorde her. En mørk og kjølig overvintring skal fungere fint.

Salvia patens blue angel
Lar vi blomsterstanden stå igjen etter at blomstene har falt av vil det ofte dannes 1-2 frø i hvert blomsterfeste

I tillegg til overvintring av knollene har jeg samlet noen frø som ligger trygt frem til våren. Det skal også gå an å ta stiklinger av salvia patens. Til våren skal jeg forsøke alle tre variantene; knoll stikling og frø på nytt.

Salvia patens blue angel
Man må jo bare elske disse blå fargeklattene

Nyt høsten:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments