Tillandsia xerographica som lever på luft og kjærlighet

Tillandsia xerographica som lever på luft og kjærlighet

Tillandsia xerographica er en merkverdig plante som har vært mye brukt av blomsterdekoratører. De vridde sølvgrå bladene holder seg i lang tid etter at de plukkes av planten, og er supre i mange dekorasjoner og buketter. I det siste er den oftere å se i blomsterbutikker og hagesentre.  Morsomst er det nok å stelle planten og se at den trives med kun lys, luft, fuktighet og litt kjærlighet!

Epifytt i slakt med Bromelia
Tillandsia xerographica er en epifytt, det vil si at den lever festet på trær uten å skade eller å stjele næring av verten. Den livnærer seg av regn og næringsstoffer som renner nedover stammen.

Denne tillandsiaen er en utrolig morsom og har vært i handelen så langt tilbake jeg kan huske. Jeg har brukt den i utallige dekorasjonssammenhenger og i en god del brudebuketter som vist her. Bladene som er sølvfarget gir et helt eget uttrykk og fargen er annerledes enn det meste annet du kan finne av bladverk. Inntil i fjor sommer hadde jeg merkelig nok ikke dyrket den selv:-)

tillandsia xerographica
Tillandsia vokser relativt fort med nok lys og fuktighet, jeg gir mine en dusj hver annen dag.

Tillandsia xerographica er en epifytt; akkurat som flesteparten av tillandsia artene. En epifytt er en plante som fester seg eller henger på andre planter eller trær uten å stjele næring fra eller å skade det treet den bor på. Dette er en snill form for samboerskap, og må ikke forveksles med en snylteplante som ofte skader verten sin.

tillandsia xerographica
De små røttene utvikler seg for å feste seg til vertsplanten.
Opphav og habitat.

Disse kommer opprinnelig fra tropiske områder i Sør og mellom Amerika hvor de vokser høyt oppe i trekronene der de får ordentlig med sollys. Det er også mye nedbør som gjør at de får rikelig med fuktighet. Når vi skal dyrke dem er det viktig å holde luftfuktigheten over 60% gjerne opp mot 70%. Med andre ord bør de dusjes ofte! Temperatur på litt over 20 0g opp mot 30 grader er supert! Jeg har hatt den i drivhuset et par somre hvor den stortrives!

Bromelia epifytt
Rosetten dannes ved at det hele tiden kommer nye blader fra senter. Bladene er svakt hårete og blir mørkere når de blir fuktige.

Tillandsia xerographica hører til familien Bromeliaceae som er en stor familie. Denne familien inneholder også Ananas som vi kjenner godt. Som de aller fleste i Bromeliafamilien dør morplanten etter blomstring, men før morplanten dør vil den som regel sette nye sideskudd. Formeringen foregår fra frø eller sideskuddene som kan brytes forsiktig av. Det kan ta flere år før en plante blomstrer.

tillandsia xerographica
Tillandsia klarer seg med kun lys, fukt og litt kjærlighet. Bladene krøller og vrir seg når de blir lengre.

Jeg har hatt min ute i fjor sommer og inne i vinduskarmen i vinter. For å holde luftfuktigheten oppe var den plassert i et minidrivhus med litt vann i bunnen og jevnlig dusjing. Den lange mørke vinteren tok på, men så fort den kom ut igjen struttet den av livsglede og er i full vekst igjen.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Gøy og eksotisk:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments