Råte på kaktus kan ødelegge vinterdvalen.

Råte på kaktus kan ødelegge vinterdvalen.

Råte på kaktus er ingen spøk! Det er fort gjort, og kan lett oppstå under vinterdvalen med lav temperatur. Er det i tillegg for fuktig vil det fort være drepen for en sovende kaktus. Hos meg var det frukten etter blomstringen som satte i gang råten som raskt spredde seg.

Stell av kaktus
Man må jo bare elske kaktus i blomst. Her er en type Parodia som hadde mengder med blomster, og som satte frukter.

I hele sommer har mine kaktus stått ute å kost seg i solveggen. Den varme og solrike sommeren har gitt superforhold, og god vekst. For ikke å snakke om blomstring på nesten alle kaktusene! Med god varme og sol får mine kaktus vann hver annen dag, og gjødsel hver annen uke. Substrat som inneholder mye stein er veldrenert, og sørger for at vann og fuktighet raskt renner unna. På den måten blir det ikke blir for fuktig rundt røttene, og dermed unngår vi råte på kaktus.

råte på kaktus
Echinopsis som har fantastiske blomster kun for en natt.

Blir det stående vann på skåla, eller om jorda blir for vannmettet, vil det nesten garantert gi råte på kaktus. Røtter og rothals blir først angrepet, og er ikke så lett å oppdage før det er for seint.

Rothalsen er overgangen mellom røtter resten av planta

råte på kaktus
Frukten på Echinopsis som var årsaken til at kaktusen råtnet. (Samme kaktus som i det øverste bilde.)

Når høsten nærmet seg tok jeg mine kaktus inn under tak, som jeg skrev litt om her. Dette var for at jorden skulle tørke opp, og kaktusene skulle få forberede seg på vinterdvalen. Den ideelle vintertemperaturen for svært mange kaktus er 5-10 grader. Med så lav temperatur er det viktig at det er tørt i jorda, og at de ikke få en dråpe vann.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Årsaken til råten

I helga hadde jeg storopprydding i vinterhagen hvor også mine kaktus står for å ha sin vinterdvale. Det var da jeg oppdaget råte på et par av dem! Det er trist når dette skjer, men fint når jeg finner ut av årsaken. Jeg hadde gjort alt «etter boka» bortsett fra en ting. Fruktene etter blomstringen var ikke fjernet. Ofte tørker disse fruktlegemene bare inn og detter av, derfor tenkte jeg ikke på å fjerne dem…

råte på kaktus
Her får jeg godt tak i den råtne delen, og vrir den forsiktig av. Håpet mitt er at såret tørker opp, og råten stopper.

Jeg har sjelden hatt så mye blomster på kaktusene som i sommer. På endel av dem er det blitt frukter som er saftige, og fylt med frø. Når disse er modne vil de enten tørke opp eller råtne. Fruktkjøttet inneholder ganske mye veske, og kan lett forårsake råte.

råte på kaktus
Min Parodia (med de gule blomstene ovenfor) er i ferd med å råtne. Øverst sees rester etter frukt og frø. Nedenfor sees råten som har startet i festet på areolen (der piggene er festet, og frukten hang på)

I begge tilfellene var det fruktene som var årsaken til råte på kaktus. Råte er ofte forårsakes av sopp som smitter. Til sammenligning vil råten på et eple spre seg til dem som ligger rundt. Akkurat slik skjedde det hos meg med kaktusene. Råten smittet fra frukten til selve kaktusen. Innvendig er kaktusen full av veske, og så fort et angrep trenger igjennom overflaten vil de ødelegge planta.

kaktus råte
Gymnocalycium hadde også noen fantastiske blomster i sommer

Nå var det viktig å fjerne de råtnende delene slik at det ikke sprer seg videre. På den ene var det enkelt å få tak, og vri av den råtne delen. På den andre avventer jeg litt og må nok ta frem kniven.

råte på kaktus
Gymnocalycium har ikke så saftige frukter, og her fikk jeg fjernet dem nå, før de var modne og kan skape noe ugang.

Hold et øye med de som er i vinterdvale:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Vibeke
Vibeke
4 years ago

Der kom jeg over riktig artikkel! Jeg har en kjempekul kaktus som snurrer seg i toppen. Men nå ser det ut som at den har blitt muggen der? den har også blitt gul. Har du noen forslag til hvordan jeg stopper råten? Skjærer man av toppen??