Vanning etter ferien og en tørkeperiode krever tålmodighet for best effekt.

Vanning etter ferien og en tørkeperiode krever tålmodighet for best effekt.

Vanning etter ferien er av de første gjøremålene når vi kommer hjem til brunsvidde plener og planter som har kollapset. Varmen og tørken her i Sør-Norge har sørget for et ganske trist syn som møter mange hageeiere. Selv med regn og vanneførstehjelp tar det tid, og det bør vannes i flere omganger.

Vanning etter ferien
Hortensia er vannelskende og er rask til å henge med hodet. Godt etablerte hagehortesiaer tåler vesentlig mer, men denne sliter…! Den tok seg opp etter vanning, men fikk noen småskader på selve blomsten.

Siste ukene har det vært mye fokus på vanning og hjelp for at hagen eller balkongplantene skal klare seg når vi er på ferie, men med årets ekstreme sommer mange steder i landet har det gitt oss noen utfordringer vi sjelden har sett maken til. Kombinasjonen av tørt vær og vanningsrestriksjoner har gjort det til nærmest en umulig oppgave, og noen ganger kamp, for å holde liv i plantene! Selv når man er hjemme og løper rundt med vannkanna hver eneste dag er det en utfordring!

vanning etter ferien
Mange blir møtt av et trist syn når de kommer hjem etter ferien med brunsvidde plener og høstfølelse med visne blader fra trærne.

Nå har jorda tørker over så lang tid at det er det tørt dypt ned i bakken, og selv busker og trær med godt etablerte røtter får problemer. En vannskvett, eller til og med en full 10-liters kanne gjør ikke store nytten. Når jorda er så tørr som nå, vil for store mengder med vann som tilføres på kort tid bare renne bort istedenfor å trekke ned i jordlaget. Lett regn over lang tid eller vanning med korte gjentagende intervaller forbereder jorda, og gjør at den bedre vil klare å nyttegjøre seg vannet som kommer. Denne prosessen kan ta noen dager og krever tålmodighet så jorda henger med!

vanning etter ferien
For mye vann som helles på en gang vil bare renne bort når jorda er for tørr.
vanning etter ferien
Helt tørr jord trenger tid for å kunne suge til seg vann igjen, og ikke minst holde på fuktigheten. Etter at vannet renner forbi ligger det igjen kun noen dråper oppå jorda.
Endelig regn

For et par netter siden hadde vi skikkelig regnvær med lyn og torden her. Vannet øste ned i digre dråper og det rant i strie strømmer. Grusen i innkjørselen hadde dype furer som et lite elveleie, og utfra vannet som hadde fylt seg i skåler ute vil jeg anta at det datt ned mellom 20 og 30mm regn; altså en skikkelig regnskur!

vanning etter ferien
Etter en natt med kraftig regn er det kun fuktig i det øverste jordlaget. (Dette er målt på ettermiddagen dagen etter.)

Dagen etter ville jeg ta en sjekk for å se hvor dypt alt dette vannet hadde gått i plenen som var brunsvidd. Utstyrt med spade var det å skjære gjennom torva, og få opp en bit for å kikke. Siden plenen er så død som den kan bli, er det ikke fare for å ødelegge noe ytterligere. Resultatet var nedslående, men allikevel en god start for å ta imot mer vann hvis vi er heldige å får mer regn…

vanning etter ferien
Regnet har ikke treng langt ned, men det en god forberedelse på å ta imot mer vanning

Etter en natt med øsende regnvær er det fuktig ca 4 cm ned i jordlaget. Det er bare så vidt nok til å vekke opp de gressrøttene som fortsatt er i live, så vi får krysse fingrene for mer regn, og mulighet til å vanne fremover. Uten mer vann vil dette tynne fuktige laget fordampe raskt.

vanning etter ferien
Jorda under gresstorven er så tørr at man ikke engang blir møkkete på fingrene…
Nytt gress

Med mer regn og vann vil vi snart få se hvor mye a gressrøttene som er i live, og forhåpentligvis skyter på nytt. Mot slutten av august er det perfekt tid å så nytt gress. Gressfrøene gir nye spirer som trives godt med en fuktig høst, og stabilt kjøligere temperatur. På den måten får det etablert seg godt før frosten kommer

Vanning etter ferien tar tid og tålmodighet:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments