På høy tid å tynne plommer nå for søtere og større frukt

På høy tid å tynne plommer nå for søtere og større frukt

Å tynne plommer er noe som jeg har utsatt og utsatt siste ukene. Ikke den morsomste jobben, men i dag ble jeg klar over at de plutselig var blitt ordentlig store! Det kan virke brutalt, men det er bare å gjøre det ordentlig når du først er i gang. Jeg tynner til det gjør vondt og litt til…

tynne plommer
Det er slik vi vil ha dem. Gylne, saftige, store og søte… Victoria plommer!

Det er ikke like mye plommer hvert år, men mitt kjære Victoria plommetre kommer trofast med frukt hvert bidige år. På de 12 årene jeg har hatt hagen tror jeg det kanskje er 2 år hvor det har vært lite, men aldri ingenting. De to unntakene hang sammen med kuldeperiode under blomstringen, og er derfor ikke treets skyld. Dette plommetreet står plassert lunt med en fjellknaus i ryggen som magasinerer varme utover kvelden, og varmen hjelper til med å gi de søteste herligste plommene. Hver vår gir jeg det en klipp og en god neve kunstgjødsel. Etter det klarer det seg stort sett selv frem til tynningen.

Tynne plommer
Store klaser med Victoria plommer med stort behov av tynning

Å tynne plommer kan det virke litt brutalt, men er ganske nødvendig for å få søt og god frukt. I år har det vært enormt mye kart så jeg tipper at 2/3 ble fjernet! For litt siden beskar jeg druerankene her. På samme måte er det viktig for plommene at all næring og krefter går til den frukten vi ønsker oss. Er det for mange plommer blir alle halvveis gode. Ved å tynne karten nå vil mer kraft og næring gå til de resterende, og litt færre plommene, som blir mye mye bedre!

Tynne plommer
Store tette klaser gir fort grobunn for sopp og råte når sensommer og fuktig høst kommer
tynne plommer
Kanskje litt tøff, men de som er igjen får mye plass til å utvikle seg, og mer næring
Rist grenene først

Som første steg i å tynne plommer rister jeg… Med 30 grader pluss (som det var i dag) var det ikke lenge før svetten silte. Etter at alle grenene ble ristet til det sluttet å falle ned kart gikk jeg over til å knipe for hånd. Ved å riste grenene godt vil det aller meste av svakere kart falle av. Ofte er dette kart som ville falt av på et senere tidspunkt, eller ikke har utviklet seg riktig hittil.

Tynne plommer
Slike plommer fjerner jeg umiddelbart. Min erfaring er at det er mark i dem.
Knipe av

Å knipe av kart er ikke alltid like lett om treet er stort. Jeg har beskåret og holdt plommetreet slik at jeg kan komme til mesteparten på en grei måte. Når jeg skal knipe ser jeg først etter alle kart som er skadet, sorte prikker, skurv osv. Min erfaring med plommer hvor det har piplet ut saft, eller har sorte prikker, er at de er angrepet av mark og skal bort. Deretter sørger jeg for å få luft mellom kartene, og større klaser tynner jeg kanskje ned til annenhver plomme. Kikk på treet fra ulike vinkler og retninger. Selv etter at du tror alt er klart, dukker det plutselig opp klaser som henger tett i tett. Jeg har i alle fall veldig lett for å overse i farta:-)

tynne plommer
Etter risting er det mindre klaser, men fortsatt vil jeg knipe noen bort
Tynne plommer
Jeg lar det være luft mellom de fleste kartene og fjerne ca halvparten

Noen fordeler når vi tynner plommer (og annen frukt:-)):

  • Mer kraft og næring til de som henger igjen
  • Større og søtere frukt
  • Minsker risiko sopp og råte
  • Minsker risikoen for grener som brekker av tyngden på avlingen.
  • Mer oversiktlig avling til høsting og mindre plommer som henger igjen over vinteren
tynne plommer
Etter tynning er det mye kart som blir liggende igjen på bakken. Det er bare å samle sammen og putte i komposten så blir det fin jord

Søtere plommehøst:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments