Tid for å tyve tomat eller knipe sideskudd for å få god avling

Tid for å tyve tomat eller knipe sideskudd for å få god avling

Å tyve tomat eller knipe sideskudd gjør underverker, og er ganske nødvendig for de fleste tomatplanter. For å få sunne friske planter som bærer godt må de stelles, og starter du nå er det enklere å holde kontroll på dem. Uten stell vokser de raskt opp til et uhåndterlig virvar av grener og blader. Den fella har jeg gått i mer enn en gang og endt opp med lite tomater!

Tyve tomater
De små tyvene eller sideskuddene på tomatplantene vil raskt bli sidegrener om vi ikke fjerner dem

Jeg må innrømme at jeg aldri vært spesielt flinkt til å stelle tomatplantene. Hos meg har de fått en lun plassering og godt med vann og næring. Deretter har jeg latt det stå til og stolt naturens gang:-) Det har så og si aldri blitt vellykket…! Jeg starter alltid med en god intensjon og tyver tomatene. Litt senere er noen av sideskuddene blitt så store at jeg ikke har hjerte til å knipe dem og vips er løpet kjørt.

planter i drivhuset
Plantene tok overhånd og fylte store deler av drivhuset i fjor. Her er både tomater og squash i fri dressur…

Når de første klasene med blomsterknopper kommer deler toppen seg ofte i to retninger med like kraftige skudd, og nok en gang har jeg ikke hjerte til å knipe. Ikke rart det blir tullball med grener i alle retninger, og før jeg vet ordet av det er hele planten 2m høy!

Her er en beskrivelse på video laget i samarbeide med Hageliv & Uterom: 

Mitt råd er å være konsekvent! Ikke fall for fristelsen til å la bare noen sideskudd stå igjen. En tomatplante i full vekst lever sitt eget liv, og gjør som den selv vil på et øyeblikk.

Hvorfor tyve tomater?

Det står på alle frøpakkene om de skal tyves eller ikke. Årsaken til at vi fjerner sideskuddet eller «tyver» er for å styre mest mulig kraft til å produsere en god avling. Vi begrenser bruk av næring på unødvendig vekst og bladverk. På den måten får vi en bedre kvalitet på de tomatene som kommer.

knipe tomater
Små sideskudd i bladfeste skal tyves for å få mer kraft til å lage tomater. Ser de to skuddene i toppen like ut velger jeg alltid å beholde det som har blomsterknopper.

Som alle andre frukt og bær vil luft og lys sørge for en god modning og dermed bedre kvalitet. Hvis frukt og bær er gjemt mellom mye blader vil de ikke få stort lys. I tillegg vil det øke faren for råte og sopp når det blir for tett. Sørg for at det kommer nok lys til tomatene for å modnes best mulig.

Tomat sideskudd
Sideskudd som klippes av kan faktisk bli nye planter om vi vil ha flere

I fjor var mitt første år med drivhus og det gikk helt over styr for meg. Jeg hadde plantet altfor tett, men hadde heller ikke gjort jobben med å tyve tomat så det var enorme mengder stilker og blader. Utpå sensommeren endte det også med mye mugg og råte. Resultatet var at halvparten av mine tomatplanter i fjor endte rett i komposten!

Det er noen tomater som ikke behøver å tyves.
tyve tomater
Ampeltomater skal ikke tyves. Her skal de ha en buskete vekstform og legge seg utover

Ampeltomater er gjerne småtomater som skal henge og har en kompakt vekst. Her vil sideskuddene være med på å gi volumet i planten. Disse skal ikke knipes, her er det bare å vanne og gjødsle. Plukke når de er modne og NYTE!

Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.

tomater

Drømmen om egne søte tomater er innen rekkevidde!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Husk å fjerne tyver! De aller fleste tomatplanter skal tyves. Det betyr at du skal knipe av de skuddene som titter frem der grenen er festet i “stammen”. De kalles tyver, fordi de stjeler krefter fra tomatplanten. De bør typisk også toppes, altså at du kniper av toppen, omtrent… Read more »