Villskudd, rotskudd og sideskudd i hagen!

Villskudd, rotskudd og sideskudd i hagen!

Mange av plantene vi kjøper på hagesenter er podet. Dette er i de fleste tilfeller for å få en sterk rot til planten. Poding er også en god måte å formere plantene på for å sikre rett sort! En god rot gir grunnlag for en god plante. Roser og frukttrær er så og si alltid podet og dermed ikke det vi kan kalle rotekte. Har du en plante som er podet så vært obs på rotskudd!

Tydelig podepunkt på stammen til venstre.
Tydelig podepunkt sees her på stammen til venstre med rester av podevoks. Uønsket rotskudd på siden til høyre.

Tidligere i år skrev jeg om planting av et nytt Aprikostre her. Dette er som de fleste andre frukttrær podet på en sterkere rot. Når du planter et tre skal jorden være på samme nivå som i potten det står i når du kjøper den. På slike trær vil podepunktet dermed være over bakken og det er enkelt å se rotskudd som dukker opp. Enhver plante vil forsøke å overleve og vil derfor forsøke å sette egne skudd. Slike skudd som kommer fra under podepunktet vil «stjele» næring og krefter fra planten som er podet på. Disse skuddene bør derfor fjernes så fort de kommer til syne. Jeg har glemt å sjekke dette på en stund så det var god vekst med flere skudd… Ooops!

Høye og "fine" rotskudd som absolutt ikke skal være her!Over ser du lange «fine» rotskudd som nesten skjuler stammen. Dette er et godt eksempel på hvordan det ikke skal være…

Ren og pen stamme uten rotskudd som stjeler næringen.
Ren og pen stamme uten rotskudd som stjeler næringen.

Poding er egentlig ganske enkelt og gøy å teste selv. Enkelt sagt er det bare å koble sammen to plantedeler hvor plantevevet vokser sammen og danner hel ved. Som regel settes en liten kvist med knopp under barken på en gren. Settes kun knoppen inn under barken med et barkskjold kalles det Okkulering

Poding er fascinerende men det er noen kriterier for å lykkes. Plantedelene som skal podes sammen bør være tett beslektet. Ren kniv og rene snittflater. Etter sammenkoblingen må det holdes på plass med strikk eller natur bast for deretter å smøres inn med podevoks. Podevoksen holder på fuktigheten slik at ny knopp ikke tørker ut og at delene gror sammen. Podevoks inneholder blant annet bivoks. Bivoksen har endel stoffer som hemmer angrep av sopp og bakterier. Når planten vokser sammen og danner hel ved vil podevoks og bast falle av og det er da dannet bark som beskytter i sammenføyningen.

Roser er som regel podet. Her skal podepunktet plantes et stykke under bakken, 10-15cm dypt. På roser er derfor litt vanskeligere å se hva som er rotskudd. En sjelden gang kan du ha flaks. Rosen øverst og nedenfor er et rotskudd! Den egentlige rosen frøs og døde under vinteren. Roten levde, satte nye skudd og kom med de mest fantastiske fylte velduftende rosene! Ikke ofte man får slikt på et ukjent rotskudd.

Rose vilskudd
Rose villskudd

Nyt sensommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments