Klatrehortensia — Supermat for en humle akkurat nå.

Klatrehortensia — Supermat for en humle akkurat nå.

Klatrehortensia blomstrer for fullt akkurat i disse dager, og det er første sommeren med så enorm blomstring her! Mine tre klatrehortensiaer er nå overlessa med hvite blomsterskjermer og et yrende liv av humler og bier. I full blomst er dette supermat for en sulten humle, og en varm dag med åpent matfat er gøy å observere:-)

Supermat for en humle
Det største matfatet i hagen for en sulten humle

Klatrehortensia eller Hydrangea petiolaris beskrev jeg som en av mine favoritter blant klatreplanter. Nå har den dekket en fjellknaus som jeg gjerne ville ha grønn og frodig. I tillegg har den nå blitt det største matfatet for humler og bier denne forsommeren.

supermat til en humle
De store klumpene på bakbena til humla er nesten overfylte pollenkurver. Pollenet tas med hjem til bolet hvor det blir brukt som næring
Her er en liten videosnutt med ivrige humler:

Jeg talte iallefall fire ulike arter av humle som jobber frenetisk rundt i blomstene sist søndag. De var nesten helt grå av alt blomsterstøvet, og med pollenkurvene på bakbeina smekkfulle av pollen, morsomt med så mye  action! Mat til insektene er en av tingene jeg forsøker å legge vekt på i hagen. Ved å velge en sammensetning at blomster som overlapper hverandre kan vi ha god næringstilgang hele sesongen. I fjor skrev jeg litt om bier etter et besøk i min fars bigård. Dette besøket økte bevisstheten min på å sørge for våre flyvende venner.

Det er flere planter som kan være supermat for en humle, og klatrehortensia er definitivt en av dem. Den søte duften av blomstene fylt med nektar tiltrekker seg alle mulige insekter, i tillegg har de store mengder pollen. Begge deler er viktig næring for både voksne individer og larvene. Pollenet inneholder mye protein som er byggesteiner for larvenes vekst.

Supermat for en humle
De flate blomsterskjermene består av to typer blomster Her sees begge tydelig

Blomstene på Klatrehortensia er flattrykte skjermer med en mengde blomster. De hvite blomstene med kronblad i ytterkantene er uten pollen og nektar. Alle de små blomstene i midten er derimot fulle av næring og med massevis av støvbærere!

Hydrangea petiolaris
Klatrehortensia er en av mine toppfavoritter blant klatreplanter

Klatrehortensia er en av de enkleste og mest hardføre klatreplantene jeg vet om. Den klatrer selv og fungerer også der det er lite jord. Hvis du vil ha den flere steder i hagen er det bare å klippe av et skudd med litt røtter og plante et nytt sted, vanne litt og vips er det ny plante med supermat for en humle 🙂

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Jannicke
5 years ago

For en humelfest på den flotte klatrehortensiaen din. Jeg må se å få flyttet min, som står under et bjørketre i hagen. Ideen var at den skulle klarter oppover, men den sloss om plass med røttene til bjørka. Når jeg ser din er det ikke noe mer å lure på!… Read more »